Småskalig vattenkraft

Skriftlig fråga 2020/21:2364 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-29
Överlämnad
2021-03-30
Anmäld
2021-04-06
Svarsdatum
2021-04-07
Sista svarsdatum
2021-04-07
Besvarad
2021-04-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Enligt Västsvensk Vattenkraftförening anpassas inte verksamheten hos myndigheterna till besluten som riksdagen fattat 2020 om förenklingar för småskaliga vattenkraftverk. Man menar att inga förenklingar genomförts och att ingen vattenförekomst påverkad av småskalig vattenkraft klassats som kraftigt modifierat vatten (KMV). Vidare uppges att läget är mer komplicerat än tidigare, vilket innebär att ägare till mindre vattenkraftverk tvingas riva kraftverk i onödan. Föreningen efterfrågar snabba och tydliga politiska åtgärder för att mindre vattenkraftsverksamheter ska kunna fortsätta.

De nya besluten som föreningen hänvisar till innebär att myndigheterna ska ändra sina vägledningar och föreskrifter så att Sverige tillämpar förenklingar och undantag som EU-rätten medger fullt ut. Det innebär exempelvis att klassa vattenförekomster som är påverkade av vattenkraft som KMV eller att ställa mindre stränga krav (MSK). Förenklingar skulle införas för den småskaliga vattenkraften. Vattenmyndigheterna fick i uppgift att genomföra detta som ett treårigt uppdrag med start 2017.

De som drabbas är landsbygdsborna.

Småskalig vattenkraft har stort värde för verksamheter på landsbygden och för elförsörjningen. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Avser ministern och regeringen att vidta konkreta åtgärder för att säkerställa att småskalig vattenkraft inte avvecklas i onödan?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2364 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

M2021/ 00726 Miljödepartementet Miljö- och klimatminister n samt vice statsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2364 av Mikael Eskilandersson (SD)
Småskalig vattenkraft

Mikael Eskilandersson har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta konkreta åtgärder för att säkerställa att småskalig vattenkraft inte avvecklas i onödan.

Regeringen har vidtagit flera åtgärder som bidrar till att värna den småskaliga vattenkraften.

I samband med att regeländringarna om miljöanpassning av vattenkraften trädde i kraft den 1 januari 2019 införde regeringen en skyldighet i vattenförvaltningsförordningen (2004:660) om att vattenförvaltningen fullt ut ska använda alla de möjligheter som EU-rätten ger avseende undantag och förklarande av vatten som kraftigt modifierade. I syfte att säkerställa genomslag av denna ändring gav regeringen i juli 2019 Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag att se över sina föreskrifter och vägledningar så att möjligheterna till undantag och förklarande av vatten som kraftigt modifierade används fullt ut.

I juni 2020 beslutade regeringen om en nationell plan för moderna miljövillkor som anger en nationell helhetssyn när det gäller att vattenkraften ska förses med moderna miljövillkor på ett samordnat sätt, med största möjliga nytta för vattenmiljön och för nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel. I beslutet anger regeringen att prövningarnas sammantagna negativa inverkan på en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel ska hållas till ett minimum. Den 5 november 2020 uppdrog regeringen åt Havs- och vattenmyndigheten att tillsammans med Statens energimyndighet och Affärsverket svenska kraftnät se över de s.k. HARO-värden som anges i den nationella planen och som utgör vägledning i vattenmyndigheternas arbete med att se över klassificering och kvalitetskrav enligt vattenförvaltnings-förordningen. I båda dessa beslut erinrar regeringen om att de möjligheter att ställa mindre långtgående krav som följer av EU-rätten till förmån för samhällsnyttiga verksamheter ska utnyttjas fullt ut vid till exempel meddelande av miljökvalitetsnormer och andra föreskrifter samt vid beslut om klassning av vattenförekomster. En miljökvalitetsnorm ska inte medföra strängare krav än nödvändigt.

Det finns liten anledning att tro att en prövning för moderna miljövillkor ska resultera i att tillståndet återkallas med efterföljande krav på att verksamheten rivs ut. Det framgår tydligt av omprövningsbestämmelsen i 24 kap. 10 § miljöbalken att en återkallelse mot en verksamhetsutövares vilja enbart aktualiseras om en återkallelse är nödvändig för att följa en miljökvalitetsnorm eller någon annan bestämmelse som följer av Sveriges medlemskap i Europeiska unionen. Det bör röra sig om undantagsfall att det inte går att besluta bestämmelser och villkor som innebär en tillräcklig miljöanpassning för att EU-rättens krav ska kunna följas. Verksamheter som omprövas med stöd av 24 kap. 10 § miljöbalken har därmed ett starkare skydd mot krav på utrivning än vad som är fallet för verksamheter som omprövas enligt andra bestämmelser.

Uppföljning är centralt för att säkerställa att utfallet av den nationella planen och de enskilda prövningarna inte går emot syftet att få en samordnad prövning med största möjliga nytta för vattenmiljön och för nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel. En viktig del i uppföljningen kommer att vara att utvärdera i vilken utsträckning vattenförekomster har klassificerats som kraftigt modifierade vatten och i vilken utsträckning de undantag som vattendirektivet medger används. I regleringsbreven för budgetåret 2020 och 2021 har regeringen uppdragit åt länsstyrelserna att redovisa hur de arbetar med att genomföra den nationella planen samt redovisa vilka undantag som beslutats och vilka vatten som förklarats som kraftigt modifierade för de vattenförekomster där det finns verksamheter som omfattas av den nationella planen. Regeringen kommer dessutom att ge berörda myndigheter ett samlat uppdrag att göra en uppföljning av genomförandet av den nationella planen.

Stockholm den 7 april 2021

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.