Tillståndsprocessen för vattenbruk

Skriftlig fråga 2020/21:2426 av Runar Filper (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-01
Överlämnad
2021-04-06
Anmäld
2021-04-07
Svarsdatum
2021-04-14
Sista svarsdatum
2021-04-14
Besvarad
2021-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Vattenbruk, även kallat akvakultur, är produktion av vattenlevande djur och växter, såsom fisk, musslor, kräftdjur och alger.

Vattenbruket i Sverige är inne i en spännande utvecklingsfas. Regeringen presenterade nyligen en statlig utredning som pekade på stor potential för ett ökat vattenbruk i Sverige. Det finns en politisk vilja att vattenbrukssektorn ska växa. Ett väl anpassat vattenbruk innebär klimatvänlig och lokalproducerad mat samt långsiktig och naturresursuthållig produktion. En av stötestenarna för ett ökat vattenbruk är dock tillståndsprocessen.

Tillståndsprocessen för fiskodling varierar stort mellan olika länsstyrelser. Denna process kan ta många år i anspråk. Tillståndsprocessen är inte bara tidskrävande och kostsam, utan tillstånden är dessutom tidsbegränsade till tio år. Därför bör tillståndsprocessen ses över så att det går betydligt enklare och snabbare att få igång en vattenbruksproduktion, och ändringar bör göras i regelverket så att giltighetstiden för tillstånd förlängs.

Jag vill därför fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Har statsrådet ambitionen att se över nuvarande tillståndsprocess för att göra det enklare och mindre kostsamt för sökanden samt för att förlänga tillståndens giltighetstid?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2426 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

N2021/01165 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2426 av Runar Filper (SD)
Tillståndsprocessen för vattenbruk

Runar Filper har frågat mig om jag har ambitionen att se över nuvarande tillståndsprocess för att göra det enklare och mindre kostsamt för sökanden samt för att förlänga tillståndens giltighetstid.

Det är viktigt att regelverk kring vattenbruk skapar incitament till både ökad livsmedelsproduktion och bidrar till att nationella miljömål nås. Arbetet med regelförenkling och att minska den administrativa bördan är en viktig del i arbetet för ett konkurrenskraftigt och hållbart vattenbruk. I budgetpropositionen för 2021 föreslog regeringen att anslaget för åtgärder inom livsmedelsstrategin ökas med 19 miljoner kronor år 2021 för genomförandet av ett s.k. förenklingspaket. Därefter beräknas anslaget öka med 19 miljoner kr per år 2022–2023, med 16 miljoner kronor per år 2024–2025 och med 11 miljoner kronor fr.o.m. 2026. I paketet ingår att underlätta tillståndsprocessen för vattenbruksverksamheter.

Jag vill även påminna om regeringens allmänna förenklingsarbete och bl.a. utredningen om en modern och effektiv miljöprövning som syftar till att åstadkomma snabbare och enklare prövningsprocesser samtidigt som ett bibehållet miljöskydd säkerställs vilket kan underlätta för miljö- och klimatförbättrande investeringar. Ett utredningsarbete pågår också där regeringen önskar få belyst vilka regelverk som är särskilt betungande för småföretag (mikroföretag) samt få förslag till förenklingar av dessa regelverk.

Stockholm den 14 april 2021

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.