Till innehåll på sidan

Respekten för mänskliga rättigheter i Iran

Skriftlig fråga 2020/21:2435 av Alexandra Anstrell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-06
Överlämnad
2021-04-07
Anmäld
2021-04-08
Svarsdatum
2021-04-14
Sista svarsdatum
2021-04-14
Besvarad
2021-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Rapporter från Iran visar att den iranska regimen fängslar och torterar sina medborgare. Internationella organisationer som FN och Amnesty rapporterar också att det sker en oroväckande ökning av dödsstraff i Iran. De som blir mest utsatta är kvinnorna. Tidigare i år riktade Javaid Rehman, FN:s särskilda rapportör, skarp kritik mot den höga andelen barnäktenskap och skrev att iranska kvinnor behandlas som andra klassens medborgare.

Kvinnor är bland dem som drabbats mest under regimens förtryck. Det handlar om sharialagar och tvång att bära slöja, de både behandlas som och räknas som andra klassens medborgare, de får inte jobba, de får inte resa utan sin makes tillåtelse och inte ens samlas utan sin makes tillåtelse.

Enligt olika interna källor ska antalet självmord bland unga kvinnor och flickor ha ökat markant den senaste tiden. Då kvinnor inte får jobba, och samtidigt antalet kvinnor som är den enda försörjningsansvariga hemma ökar, har detta lett till ökad prostitution. Dock är även många kvinnor fängslade, och deras situation är ännu sämre än mäns. De har inte ens tillgång till nödvändiga och grundläggande hygienresurser eller medicinska resurser.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad gör ministern för att öka respekten för mänskliga rättigheter i Iran, och då särskilt när det gäller kvinnor?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2435 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)


Svar på fråga 2020/21:2435 av Alexandra Anstrell (M) Respekten för mänskliga rättigheter i Iran

Alexandra Anstrell (M) har frågat mig vad jag gör för att öka respekten för mänskliga rättigheter i Iran, och då särskilt när det gäller kvinnor.

Som jag framfört i interpellationsdebatter, senast den 6 april (interpellation 2020/21:533) och även i svar på flera riksdagsfrågor – bl.a. 44, 50, 142, 273, 325, 549, 1046, 1060, 1506, och 1871 under nuvarande riksdagsår – är läget vad gäller de mänskliga rättigheterna i Iran fortsatt mycket allvarligt. UD:s rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Iran som publicerades i december 2019 visar tydligt på de allvarliga brister som finns. Mänskliga rättigheter är en tydlig svensk utrikespolitisk prioritering och regeringen fortsätter att verka kraftfullt för att förbättra situationen i Iran, bilateralt såväl som genom EU och FN. Regeringen fortsätter även att verka kraftfullt inom ramen för den feministiska utrikespolitiken för att konkret bidra till att förbättra kvinnors och flickors situation i Iran och i övriga världen. Kvinnors och flickors åtnjutande av mänskliga rättigheter är en fråga som lyfts på alla nivåer med Iran, inklusive i mina samtal med Irans utrikesminister Javad Zarif.

Regeringen kommer självfallet fortsatt föra fram tydliga budskap i kontakter med iranska företrädare, liksom genom FN, EU, och i andra relevanta fora.

Stockholm den 14 april 2021

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.