Till innehåll på sidan

Mutationsfrekvens och bortskänkning av vaccin

Skriftlig fråga 2020/21:2442 av Staffan Eklöf (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-06
Överlämnad
2021-04-07
Anmäld
2021-04-08
Svarsdatum
2021-04-14
Sista svarsdatum
2021-04-14
Besvarad
2021-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Enligt tidningen Dagens industri har statsrådet Per Olsson Fridh sagt att Sverige borde skänka svenskt vaccin till andra länder så fort riskgrupperna har vaccinerats klart. Skälet som har anförts är att det skulle gynna oss själva för att viruset annars skulle riskera att mutera.

Mutationsfrekvensen torde stå i proportion till antalet smittade människor, oavsett var de befinner sig. Att vaccinera lite här och lite där torde då inte minska risken för nya mutanter. Snarare är det viktigt för att minska mutationer att man vaccinerar så pass mycket i ett land, som Sverige, att virusspridningen minskar betydligt på grund av vaccinerad immunitet. Då kan man dämpa spridningen av befintligt virus, vilket leder till färre smittade människor och mindre risk för nya mutanter. Dessutom kan de flesta nya mutanter som eventuellt ändå uppstår då få svårare att etablera sig.

För att minska risken för mutanter är det också viktigt att fortsätta vaccineringen efter riskgrupperna. Riskgrupperna är grupper som i lägre utsträckning är infekterade av virus och i lägre utsträckning smittar andra. När vaccineringen fortsätter till icke-riskgrupper minskar antalet infekterade och virusspridningen i högre grad.

Slutligen har fokus på att vaccinera färdigt ett land i taget den fördelen att man kan stänga gränsen om en ny farlig mutant uppstår långt borta. Betydligt större ansträngningar kan göras än vad som gjorts hittills i det avseendet.

Således är det mycket som pekar på att strategin att vaccinera Sverige mer eller mindre färdigt innan vi skickar vårt vaccin till andra länder där viruset härjar är mer effektivt än den strategi som statsrådet förordar för att minska den globala risken för nya mutanter.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren​ följande:

 

Delar ministern uppfattningen att den globala mutationsfrekvensen skulle bli mindre om Sverige skänkte vaccin i stället för att vaccinera sin egen befolkning även efter det att riskgrupperna har vaccinerats och i så fall, avser ministern att verka för att Sverige skänker vaccin till andra länder?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2442 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/03292 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på frågan 2020/21:2442 av Staffan Eklöf (SD) om Mutationsfrekvens och bortskänkning av vaccin

Staffan Eklöf har frågat mig om jag delar uppfattningen att den globala mutationsfrekvensen skulle bli mindre om Sverige skänkte vaccin i stället för att vaccinera sin egen befolkning även efter det att riskgrupperna har vaccinerats och i så fall om jag avser att verka för att Sverige skänker vaccin till andra länder.

Global tillgång till vaccin mot covid-19 är en prioriterad fråga för regeringen. Det är en fråga om solidaritet men det handlar också om upplyst egenintresse. Pandemin är inte över förrän den har besegrats överallt. Utan global tillgång till vaccin ökar risken för skadliga mutationer som också kan drabba Sverige, den ekonomiska återhämtningen försvåras och åratal av utveckling riskerar att raseras. Vårt bidrag till Covax spelar en viktig roll, och med våra 200 miljoner kronor är vi redan idag den EU-medlemsstat som efter Tyskland bidragit med mest resurser i förhållande till folkmängd.

När det gäller våra egna doser är regeringens målsättning att vi så skyndsamt som möjligt ska vaccinera den svenska befolkningen. Det går först. Vårt nationella vaccinprogram ska inte påverkas, men vi ska så fort som möjligt bidra till vaccineringen globalt tillsammans med andra EU-länder. Vi har avtal om fler doser än vi behöver och dessa ska inte förfaras, utan omfördelas till behövande länder t.ex. genom Covax. Ju snabbare världen vaccineras, desto bättre för oss alla.

Stockholm den 14 april 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.