Till innehåll på sidan

Säkerheten vid Sveriges Radio till följd av Twitterattacken

Skriftlig fråga 2020/21:245 av Angelika Bengtsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-19
Överlämnad
2020-10-19
Anmäld
2020-10-20
Svarsdatum
2020-10-28
Sista svarsdatum
2020-10-28
Besvarad
2020-10-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Den 10 oktober uppmärksammades det i medier att flera av Sveriges Radios Twitterkonton hade blivit hackade. De berörda kontona släcktes ned när detta uppdagades.

Sveriges Radio har, tillsammans med flera privata och offentliga institutioner och myndigheter, ett särskilt krisberedskapsuppdrag. På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kan man läsa att arbetet med krisberedskap och civilt försvar handlar om att stärka samhällets förmåga att förebygga och hantera kriser och krig. Av den anledningen är det extra viktigt att säkerställa att ingen otillbörlig kommer åt exempelvis känslig information för att sprida felaktig information som kan göra skada – inte bara skada för befolkningen utan även för att inte skada förtroendet för myndigheten (i det här fallet Sveriges Radio).

Det är oroväckande att Sverige Radios Twitterkonton blev hackade med tanke på deras uppdrag. Det ska inte få hända. Vid det här tillfället kunde budskapet tolkas som inget annat än spam. Men nästa gång kanske budskapet är mer subtilt skrivet och inte ett lika genomskinligt spam. Vid nästa krissituation, om ett konto är hackat, kan människor komma till skada till följd av felaktig utgiven information från en institution som man i första hand ska förlita sig på till följd av dess krisberedskapsuppdrag.

I en alltmer digitaliserad värld blir vi också alltmer sårbara mot hackare och opålitlig infrastruktur. Det är därför av särskild vikt att säkerheten inte prioriteras bort och att rutiner kring detta inte heller glöms bort på grund av oaktsamhet. 

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Hur ser Amanda Lind på att flera av Sveriges Radios Twitterkonton blev hackade, och vad avser hon att göra för att säkerställa att institutioner och myndigheter med ett krisberedskapsuppdrag inte attackeras och sprider ut felaktiga uppgifter eller spam?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:245 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Svar på fråga 2020/21:245 av Angelika Bengtsson (SD)
Säkerheten vid Sveriges Radio till följd av Twitterattacken

Angelika Bengtsson har frågat mig vad jag avser att göra för att säkerställa att institutioner och myndigheter med ett krisberedskapsuppdrag inte attackeras och sprider felaktiga uppgifter eller spam och hur jag ser på att flera av Sveriges Radios Twitterkonton blev hackade.

En av regeringens prioriteringar i den nationella strategin för samhällets informations- och cybersäkerhet är att stärka förmågan att förebygga, upptäcka och hantera cyberattacker och andra it-incidenter. Under 2019 gav regeringen även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att dels genomföra riktade utbildningsinsatser för att höja nivån på informationssäkerhetsarbetet i offentlig sektor, dels ta fram en struktur för uppföljning av det systematiska informationssäkerhetsarbetet i den offentliga förvaltningen.

Sveriges Radio AB (SR) är ett självständigt stiftelseägt medieföretag vars verksamhet ska präglas av oberoende och stark integritet. De övergripande villkoren för verksamheten regleras i fleråriga sändningstillstånd som beslutas av regeringen enligt de ramar och den inriktning som riksdagen har fastställt.

Enligt sändningstillståndet ska SR upprätthålla en hög säkerhet för produktion och distribution. SR ska bedriva beredskapsarbete utifrån en helhetssyn som omfattar både fredstida krissituationer och höjd beredskap. SR ska utifrån en risk- och sårbarhetsanalys analysera och värdera sändningsverksamheten så att avbrott så långt som möjligt kan undvikas. Detta arbete sker efter samråd med MSB. Analysen ska resultera i beredskapsplaner som årligen överlämnas till regeringen. SR utgör även en del av totalförsvaret enligt lag (1992:1403) om totalförsvar och höjd beredskap.

Som självständigt medieföretag är det SR som ska fullgöra sändningstillståndets villkor om säkerhet och beredskap. Det innebär även ett ansvar för att hantera incidenter av det slag som Angelika Bengtsson hänvisar till.

Stockholm den 28 oktober 2020

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.