Viltförvaltningsdelegationernas inflytande

Skriftlig fråga 2020/21:2450 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-07
Överlämnad
2021-04-07
Anmäld
2021-04-08
Svarsdatum
2021-04-14
Sista svarsdatum
2021-04-14
Besvarad
2021-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Det inkommer fler och fler synpunkter från landets viltförvaltningsdelegationer där man tydligt mer och mer upplever att man har näst intill förlorat helt inflytandet i delegationerna. Ställningstagandet från tjänstemän och länsstyrelser är redan klart innan mötet, och viltförvaltningsdelegationerna blir bara ett rundningsmärke och ett alibi för länsstyrelsernas beslut. Delegationssammanträdena blir mer och mer ett informationsmöte, och i stället fattas besluten av länsstyrelsen, det vill säga myndighetsbeslut med företrädesvis landshövdingen som beslutsfattare.  Länsstyrelserna plockar därmed av delegationen allt reellt inflytande. Detta agerande är inte acceptabelt då flera riksdagsbeslut tydligt pekar på att delegationens makt snarare ska öka än att minska. 

Den här situationen är långt ifrån acceptabel, och utvecklingen för viltförvaltningsdelegationernas minskande inflytande har heller inte stöd i Sveriges riksdag.

Att regeringen accepterar denna utvecklingen utan att göra något åt situationen är mycket anmärkningsvärt. Regeringen styr över såväl Naturvårdsverket som landets länsstyrelser med både ekonomi och regleringsbrev, så ytterst ansvarig i denna fråga är självklart regeringen. Regeringen har dessutom tydliga uppdrag från Sveriges riksdag att åtgärda detta, men regeringen har inte levererat det som riksdagen har beslutat om angående viltförvaltningsdelegationerna.

Från 2015 finns ett tillkännagivande som skulle förtydliga viltförvaltningsdelegationernas beslutanderätt. Detta tillkännagivande bereds tydligen ännu nu snart sex år efter beslutet; självklart är det låga arbetstempot i Regeringskansliet långt ifrån acceptabelt. 

I ett annat tillkännagivande den 7 mars 2018 står det tydligt att viltförvaltningsdelegationernas arbete ska utvärderas i syfte att säkerställa det regionala inflytandet i viltförvaltningen. Detta ärendet bereds också av regeringen, men trots att det har gått över tre år har regeringen inte levererat här heller. 

Regeringens långsamma arbete med dessa tillkännagivanden ger anledning till mycket skarp kritik i fråga om genomförandet av riksdagens beslut och tillkännagivanden.

Att nu flera av landets viltförvaltningsdelegationer känner sig överkörda av tjänstemän och länsstyrelsernas landshövdingar är inte acceptabelt när regeringen har ett arbete att lösa för att detta inte ska kunna ske. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

När kommer regeringen att ha genomfört det som riksdagen tog beslut om 2015 och 2018 i två tillkännagivanden om viltförvaltningsdelegationernas beslutanderätt och om att öka det regionala inflytandet? 

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2450 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)


Svar på fråga 2020/2021:2450 av Sten Bergheden (M) om
Viltförvaltningsdelegationernas inflytande

Sten Bergheden har frågat landsbygdsministern när regeringen kommer att ha genomfört det som riksdagen tog beslut om 2015 och 2018 i två tillkännagivanden om viltförvaltningsdelegationernas beslutanderätt och om att öka det regionala inflytandet. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Riksdagen tillkännagav 2015 för regeringen vad utskottet anför om att förstärka viltförvaltningsdelegationerna. Regeringskansliet utvärderade 2016 de regionala viltförvaltningsdelegationerna, bland annat genom enkäter. Alla ledamöter och berörda länsstyrelser hade möjlighet att lämna synpunkter på delegationernas arbete. Regeringskansliet har också hållit möten med de intresseorganisationer som är representerade i delegationerna.

Efter utvärderingen drog regeringen slutsatsen att naturvårdens och det lokala näringslivets och turismens intressen behövde stärkas. Regeringen beslutade därför att ändra förordningen om viltförvaltningsdelegationerna så att miljö- och naturvårdsorganisationerna företräds av ytterligare en ledamot och de lokala natur- och ekoturismföretagen av en ledamot. Syftet var bland annat att stärka den lokala förankringen i viltförvaltningen.

I regeringens skrivelse 2016/17:75 redovisade regeringen tillkännagivandet som slutbehandat. Miljö- och jordbruksutskottet har dock i sitt yttrande över skrivelsen (bet. 2016/17:KU21) anfört att det inte delar regeringens bedömning. Utskottet ansåg att det bör göras en översyn av huruvida det är möjligt att förtydliga viltförvaltningsdelegationernas mandat och beslutanderätt och om möjligt förstärka deras befogenheter.

Riksdagen tillkännagav 2018 också för regeringen det som utskottet anför om behovet av att utvärdera viltförvaltningsdelegationernas arbete i syfte att säkerställa det regionala inflytandet. Beredningen av tillkännagivandena fortsätter därför inom Regeringskansliet.

Stockholm den 14 april 2021

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.