Rapporten från Klimatpolitiska rådet

Skriftlig fråga 2020/21:2457 av Magnus Stuart (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-07
Överlämnad
2021-04-07
Anmäld
2021-04-08
Svarsdatum
2021-04-14
Sista svarsdatum
2021-04-14
Besvarad
2021-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

För en övervägande majoritet av alla oss svenskar är ett konstruktivt och hållbart miljö- och klimatarbetet viktigt och helt avgörande för att vi ska uppnå Sveriges, EU:s och FN:s högt uppsatta klimatmål.

I juni 2017 antog riksdagen ett klimatpolitiskt ramverk för Sverige. Ramverket omfattar nya klimatmål, en klimatlag och inrättandet av Klimatpolitiska rådet. 

Nyligen har Klimatpolitiska rådet lämnat sin årliga rapport, och för tredje året i rad konstaterar rådet att regeringen missar klimatmålen. Enligt rådet behövs bland annat en politik med mer el, utbyggda elnät, laddinfrastruktur och inte minst kortare tillståndsprocesser så att industrin får möjlighet att ställa om snabbare.

Rådet rapporterar vidare att med dagens takt kommer måluppfyllelsen för etappmålen till 2030 och 2040 inte kunna uppnås.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Vilka beslut kommer ministern och regeringen att fatta under 2021 för att Sverige på nytt inte ska missa klimatmålen och samtidigt säkerställa att vi uppnår etappmålen till år 2030 och år 2040?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2457 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

M2021/00768 Miljödepartementet Miljö- och klimatministern samt vice statsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2457 av Magnus Stuart (M)
Rapporten från Klimatpolitiska rådet

Magnus Stuart har frågat mig vilka beslut som regeringen kommer fatta under 2021 för att Sverige på nytt inte ska missa klimatmålen och samtidigt säkerställa att vi uppnår etappmålen till 2030 och 2040.

Det krävs ett konstruktivt och hållbart miljö- och klimatarbete och mer verkningsfull klimatpolitik för att vi ska nå utsläppsmålen vi enats om på global, europeisk och nationell nivå. Utsläppen av växthusgaser i Sverige minskar men ännu inte i den takt som krävs för att nå klimatmålen. Regeringens insatser ger dock resultat. Klimatpolitiska rådet bedömer att etappmålet för minskad klimatpåverkan till 2020 kan ha uppnåtts med enbart nationella åtgärder. Enligt preliminär statistik har utsläppsminskningarna under 2020 uppstått delvis till följd av coronapandemin men även genom utsläppsminskningar oberoende av pandemin inom bl.a. el- och värmesektorn. Enligt Naturvårdsverkets prognoser har utsläppsgapet för att nå Sveriges klimatmål till 2030, 2040 och 2045 minskat avsevärt jämfört med Naturvårdsverkets prognos 2017 tack vare regeringens beslutade och aviserade åtgärder.

Regeringen har tagit ett helhetsgrepp och infört ambitiösa styrmedel för att minska utsläppen på en rad områden, inte minst inom industri- och transportsektorn som står för en stor del av utsläppen. Under 2021 kommer regeringen fortsätta genomförandet av den klimatpolitiska handlingsplanen och avser att presentera nya åtgärder, genom bl.a. en elektrifieringsstrategi och en bioekonomistrategi, samt fortsatt prioritera arbetet med att effektivisera prövningsprocesser för att underlätta klimatinvesteringar. Regeringen kommer också fortsatt verka för en kraftfull grön återhämtningspolitik i bl.a. höstens budgetproposition.

Samtidigt har regeringen genom olika uppdrag till myndigheter börjat förbereda arbetet med nästa klimatpolitiska handlingsplan som enligt klimatlagen ska lämnas till riksdagen året efter nästa ordinarie val. Oavsett vilken regering som då finns på plats så måste den för att uppfylla klimatlagen presentera en handlingsplan som utgår från de klimatmål som riksdagen har fastställt.

Det är som Magnus Stuart skriver nödvändigt enligt klimatpolitiska rådet att öka takten i arbetet och jag hoppas att alla partier inför nästa val är tydliga med vilka åtgärder som de avser att genomföra i nästa klimatpolitiska handlingsplan för att klara klimatmålen.

Stockholm den 14 april 2021

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.