Ersättning vid salmonellautbrott

Skriftlig fråga 2020/21:2508 av Mikael Larsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-13
Överlämnad
2021-04-14
Anmäld
2021-04-15
Svarsdatum
2021-04-21
Sista svarsdatum
2021-04-21
Besvarad
2021-04-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Sverige har ett strikt förhållande till salmonella.  Människor ska inte riskera att smittas av en sjukdom som kan vara dödlig. Sverige har valt att djurbesättningar som drabbas ska avlivas och att gården ska saneras. Ur ett folkhälsoperspektiv är det ett bra val.

Längts bak i kedjan finns emellertid en företagare som äger och sköter anläggningen och djuren. Staten tar en del av ansvaret vid ett utbrott och sen får man täcka resten via sitt försäkringsbolag.

Avlivning och sanering kostar stora pengar plus att inga intäkter kommer in. Då är det viktigt att staten via Jordbruksverket är snabb med sina utbetalningar eftersom banker och leverantörer inte väntar.

Jordbruksverkets handläggning behöver snabbas upp så att inga räkningar förfaller. Det är en enorm press på drabbade företag när de inte vet när pengarna kommer och om räkningarna godkänns.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson: 

 

Vad avser statsrådet att göra för att säkerställa att drabbade företagare inte försätts i en ohållbar ekonomisk situation?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2508 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)


Svar på fråga 2020/21:2508 av Mikael Larsson (C)
Ersättning vid salmonellautbrott

Mikael Larsson har frågat mig vad jag avser göra för att säkerställa att företagare som drabbats av salmonellautbrott inte försätts i en ohållbar ekonomisk situation.

Salmonella är en av våra mest kända zoonoser, dvs. en sjukdom som kan spridas mellan djur och människa. En salmonellainfektion kan orsaka allt från en symtomfri infektion till allvarlig sjukdom. Det går inte att utrota salmonella och därför pågår ett ständigt arbete för att på olika sätt minska förekomsten av salmonella i hela livsmedelskedjan. Sverige har sedan lång tid tillbaka bekämpat salmonella kraftfullt, ett gemensamt åtagande mellan berörda myndigheter, veterinärer och näring. Det gör att Sverige, tillsammans med övriga nordiska länder, har ett väldigt gott läge avseende salmonellainfektioner hos djur. Det är också en låg andel av salmonellafall hos människa som har sitt ursprung i livsmedel producerade av svenska djur.

Vid utbrott av salmonella i en besättning får detta stora konsekvenser med saneringsarbete och, vid behov, avlivning av djur som följd. De kostnader som uppstår i samband med bekämpning av salmonella bekostas till stor del av staten som betalar ut ersättning till drabbade djurägare. Ersättningen regleras i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1999:104) om ersättning på grund av beslut med stöd av zoonoslagen (1999:658). Djurägaren kan få ersättning med upp till 70 procent av kostnader och förluster, beroende på vilken typ av produktion som bedrivs och om besättningen är med i ett frivilligt kontrollprogram för salmonella eller inte. För att djurägare inte ska drabbas av alltför stora ekonomiska påfrestningar kan Statens jordbruksverk betala ut ersättningen i förskott. Det har varit flera utbrott av salmonella och fågelinfluensa den senaste tiden och det innebär högre belastning på Statens jordbruksverks utbetalningssystem, men min bild är att systemet fungerar tillfredsställande.

Stockholm den 21 april 2021

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.