Biobränsle och hållbart skogsbruk

Skriftlig fråga 2020/21:2531 av Elin Segerlind (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-14
Överlämnad
2021-04-14
Anmäld
2021-04-15
Svarsdatum
2021-04-21
Sista svarsdatum
2021-04-21
Besvarad
2021-04-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Vänsterpartiet har under lång tid föreslagit åtgärder för att miljöhänsynen inom skogsbruket ska stärkas. Trots att det vetenskapliga kunskapsläget kontinuerligt bekräftar behovet av att större hänsyn måste tas för den biologiska mångfalden och skogsekosystemets betydelse som kolförråd för klimatet lyser åtgärder från regeringen med sin frånvaro.

DN har i en utmärkt granskning de senaste månaderna belyst de brister som finns både när det gäller reglering och tillämpning av nuvarande lagstiftning för att uppnå ett ekologiskt och socialt hållbart skogsbruk. I de senaste artiklarna, den 13 april och den 14 april, belyser man brister och konsekvenser av ohållbart uttag av biobränsle i skogen. Artiklarna tydliggör enligt min uppfattning att det inte bara räcker att skydda mer skog utan att det krävs åtgärder för att tydligare reglera och planera för ett hållbart uttag inom skogsbruket av restprodukter.

Vänsterpartiet motsätter sig inte att vi använder biobränslen från skogen om det utförs hållbart för klimat och biologisk mångfald. Men det kräver ett flertal åtgärder och styrmedel för att det svenska skogsbruket och biobränsleanvändningen enligt vår uppfattning ska betraktas som hållbar ur dessa aspekter. Förutom stärkt naturvårdshänsyn, där ett tydligt landskapsperspektiv utgör grunden för att säkerställa livsmiljöer för hotade arter när vi nyttjar träråvaror, så behövs mål och åtgärder för att skydda och öka kolförrådet och kolsänkorna, som komplement till målen om minskade fossila utsläpp. Genom en sådan ansats kan vi styra mot ett hållbart brukande som stärker både klimatet och den biologiska mångfalden.

Tyvärr har regeringen tidigare, både nationellt och gentemot EU, ett flertal gånger uttalat att det svenska skogsbruket som det bedrivs i dag är hållbart. Inte heller presenteras lösningar för denna problematik i betänkandet Stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och naturvård i skogen (SOU 2020:73) som nu är ute på remiss.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Avser statsrådet att verka för åtgärder för ett hållbart uttag och nyttjande av biobränslen från skogen som starkare skyddar ekosystemen samt att detta sker inom ramen för mål som ökar kolförrådet och kolsänkorna?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2531 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

N2021/01259 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2531 av Elin Segerlind (V) Biobränsle och hållbart skogsbruk

Elin Segerlind har frågat mig om jag avser verka för åtgärder för ett hållbart uttag och nyttjande av biobränslen från skogen som starkare skyddar ekosystemen samt att detta sker inom ramen för mål som ökar kolförrådet och kolsänkorna.

Regeringen arbetar med att genomföra den sakpolitiska överenskommelse som träffades i januari 2019 mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna, det så kallade januariavtalet. Som en del i arbetet beslutade regeringen att tillsätta en utredning som fick uppdraget att undersöka möjligheterna och lämna förslag på åtgärder för stärkt äganderätt till skog, nya flexibla skydds- och ersättningsformer vid skydd av skogsmark samt hur internationella åtaganden om biologisk mångfald ska kunna förenas med en växande cirkulär bioekonomi.

Regeringen har remitterat utredningens betänkande (SOU 2020:73) med svarstid senast den 30 april 2021. Därefter kommer förslagen och bedömningarna i betänkandet att beredas inom Regeringskansliet.

Regeringen har också i propositionen En samlad politik för klimatet – klimatpolitisk handlingsplan (2019/20:65) aviserat att regeringen tillsammans med de gröna näringarna ska ta fram en svensk bioekonomistrategi som bidrar till ökad tillgång till biomassa och sysselsättning i hela landet samt skapar miljö- och klimatnytta.

Jag vill slutligen hålla med Elin Segerlind om betydelsen av att vi nu arbetar för ett långsiktigt hållbart skogsbruk.

Stockholm den 21 april 2021

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.