Återbruk av icke förorenat bergmaterial

Skriftlig fråga 2020/21:2549 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-14
Överlämnad
2021-04-15
Anmäld
2021-04-16
Svarsdatum
2021-04-21
Sista svarsdatum
2021-04-21
Besvarad
2021-04-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

I samband med större konstruktionsarbeten utvinns mycket berg, bergkross och grus som måste lagras. Vid pågående tunnelbanebygge i Stockholm har kostnaderna för att hantera stenmaterialet rakat i höjden, då det har klassats som avfall och därmed sorterar under avfallslagstiftningen. Det innebär krav på många och långa transporter samt att materialet har belagts med åtskilliga miljarder kronor i avfallsskatt, trots att det är tänkt att återbrukas senare i byggprocessen. Det är inte rimligt vare sig för miljön eller för samhällsekonomin.

Enligt uppgift råder också en osäkerhet om huruvida återbruk av stenmaterial ska klassas som avfall eller inte, då det till och med kan hanteras olika beroende på handläggande enhet hos länsstyrelserna. Sammantaget gör detta situationen ohållbar när det gäller att kalkylera för olika byggprojekt, varför klimatförbättrande infrastrukturprojekt kanske inte ens blir genomförda. Nyligen hörde jag samma problembild målas upp inför byggnation av järnvägssatsningen Ostlänken. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att bringa klarhet i klassificeringen och hanteringen av icke förorenat bergmaterial som ska återbrukas?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2549 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

M2021/00817 Miljödepartementet Miljö- och klimatminister n samt vice statsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2549 av Betty Malmberg (M)
Återbruk av icke förorenat bergmaterial

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att bringa klarhet i klassificeringen och hanteringen av icke förorenat bergmaterial som ska återbrukas.

Vad som klassas som avfall regleras i avfallsdirektivet och har i Sverige förts in i miljöbalken. Att avfallsdefinitionen följer av EU-rätten gör att det inte finns något utrymme för ändringar av denna i svensk lagstiftning. Det är domstolarnas, och inte regeringens, sak att pröva det.

Jag är väl medveten om den situation som råder i fråga om hantering av stenmaterial och konsekvenser för infrastrukturutbyggnad. Det var en viktig anledning till att regeringen gav Naturvårdsverket i uppdrag att göra en bred översyn av hanteringen av schaktmassor och annat naturligt förekommande material som kan användas för anläggningsändamål. I uppdraget ingår bland annat att föreslå vilka åtgärder som kan vara lämpliga att vidta för att åstadkomma en förbättrad, kostnadseffektiv hantering av massorna samt att lämna nödvändiga författningsförslag. Uppdraget ska redovisas senast den 1 juni 2022. Men även andra utredningar och uppdrag är relevanta för området, exempelvis promemorian Ordning och reda på avfallet som just nu remitteras och regeringsuppdraget Avfall som resurs som Naturvårdsverket fått.

Resultatet av Naturvårdsverkets uppdrag kommer att vara en del av regeringens fortsatta arbete för en cirkulär ekonomi. Omställningen till en cirkulär ekonomi har en stor potential att minska resursanvändningen och därmed begränsa klimat- och miljöpåverkan. Nyttjande av restprodukter, som uppstår runt om i samhället när varor produceras eller infrastruktur byggs ut, är en viktig del i det arbetet.

Stockholm den 21 april 2021

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.