Till innehåll på sidan

Skydd av föreningslivet mot angrepp och infiltration

Skriftlig fråga 2020/21:255 av Christer Nylander (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-20
Överlämnad
2020-10-21
Anmäld
2020-10-22
Svarsdatum
2020-10-28
Sista svarsdatum
2020-10-28
Besvarad
2020-10-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

En förtroendevald i Djurgården Boxning har enligt medierna misshandlats svårt. Det finns indikationer på att det inträffade är en aktion för att påverka den föreningsdemokratiska processen och medlemsinflytandet i föreningen. Det har redan tidigare förekommit uppgifter om att föreningen varit utsatt för vad som misstänks vara försök från organiserad brottslighet att få inflytande i föreningen.

Jag begär inte att statsrådet ska kommentera denna händelse, men oavsett hur det förhåller sig i det enskilda fallet finns det anledning att uppmärksamma att det kan finnas intresse från kriminella aktörer att av olika anledningar försöka påverka, infiltrera eller rent av ta över idrottsföreningar. Om sådana försök sker i ökad skala får det stora konsekvenser för den ideella, medlemsdrivna och demokratiska idrottsrörelsen i Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att analysera hoten mot den öppna föreningsdemokratiska idrotten, och vilka åtgärder avser man att vidta för att skydda föreningslivet mot angrepp och misstänkt infiltration från kriminella?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:255 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Svar på fråga 2020/21:255 av Christer Nylander (L)
Skydd av föreningslivet mot angrepp och infiltration

Christer Nylander har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att analysera hoten mot den öppna föreningsdemokratiska idrotten, och vilka åtgärder som avses vidtas för att skydda föreningslivet mot angrepp och misstänkt infiltration från kriminella.

Frågeställaren tar upp en problematik som jag tidigt identifierade inom idrottspolitiken och jag vill börja med att särskilt tacka för frågan. Olika former av kriminalitet och andra oegentligheter har letat sig in i idrotten och det har hittills gjorts för lite för att motverka utvecklingen. Det är utan tvivel så att det förekommer brottslighet riktad mot föreningar inom idrottsrörelsen men min uppfattning är att idrottsrörelsen också är en stor del av lösningen.

Idrottsrörelsen har ett oberoende och en frihet som i sig utgör grundbultar i det svenska samhällsskicket. Det egna ansvaret ligger därmed tungt på rörelsen och att detta ansvarstagande ska backas upp av det offentliga Sverige är en självklarhet. Polisen arbetar sedan några år också med riktade insatser mot idrottsrelaterad brottslighet. Riksidrottsförbundet samarbetar med polisen och har själva utarbetat en strategi för att förebygga och hantera brottslighet som är relaterad till idrotten. Förbundet har även tagit fram riktlinjer för att förebygga och hantera våld och hot mot personer verksamma inom idrotten. Vidare utvecklar regeringen just nu arbetet både mot dopning och mot matchfixning för att skydda idrotten mot den typen av brottslighet.

I december 2019 gav regeringen Centrum för idrottsforskning i uppdrag att genomföra en fördjupad analys av hur idrottsrörelsen kan arbeta för att förbättra sin styrning, öppenhet och demokratiska funktionssätt. Av uppdraget framgår att en särskild analys ska göras av idrottsrörelsens olika funktioner och verktyg för att upptäcka och komma tillrätta med verksamheter där det kan förekomma brottslig eller på annat sätt, för individer eller samhället, skadlig verksamhet. Idrottsrörelsens egen förmåga att förhindra övergrepp på barn men även att förhindra korruption och annan ekonomisk brottslighet ska särskilt belysas. Centrum för idrottsforskning ska även analysera idrottsrörelsens möjligheter att bidra i det brottsförebyggande arbetet samt peka på goda exempel av styrning, öppenhet och demokratiskt funktionssätt.

Senast den 15 april 2021 ska Centrum för idrottsforskning redovisa uppdraget men jag har redan lyft behovet av ytterligare åtgärder i min dialog med Riksidrottsförbundet. Min bedömning är att det kan behövas ett mer omfattande arbete med gemensamma regelverk kring öppenhet och föreningsdemokrati kombinerat med riskbedömningar och kontroll. När det finns indikationer på kriminalitet och andra oegentligheter måste idrottsrörelsen ha möjlighet att arbeta med sanktioner och i slutändan även uteslutning av ledare och föreningar ur respektive förbund.

Stockholm den 28 oktober 2020

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.