Till innehåll på sidan

Barnkonventionens implementering inom socialtjänsten

Skriftlig fråga 2020/21:2555 av Linda Lindberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-15
Överlämnad
2021-04-15
Anmäld
2021-04-16
Svarsdatum
2021-04-28
Sista svarsdatum
2021-04-28
Besvarad
2021-04-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I Barnombudsmannens senaste årsrapport, Alla tar ju inte ansvar, framgår det att 49 procent av de tillfrågade verksamhetscheferna inom socialtjänsten såg utmaningar i att göra barn och unga delaktiga i de beslutsprocesser som rör dem. I en annan färsk undersökning som Bris gjort svarar endast 7 procent av kommunerna att man har implementerat barnkonventionen i sina verksamheter.

En del kommuner ansåg att politiken inte tagit tillräckligt ansvar för att identifiera var svensk lag brister och var barnkonventionen ska gälla. Andra menar att staten inte varit tydlig med vägledning om vad som förväntas av kommunerna.

Vad gäller barnkonventionens implementering i socialtjänstlagen är det tydligt utifrån Barnombudsmannens rapport att arbetet inte fullt ut är tillfredsställande. Det är oerhört viktigt att såväl skola som hälso- och sjukvård arbetar med frågan men i synnerhet socialtjänsten, som ansvarar för skyddsnätet av våra mest sårbara individer.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren följande:

 

På vilket sätt ämnar ministern verka för att man inom socialtjänsten ute i landets kommuner kommer igång med arbetet att implementera barnkonventionen i sin verksamhet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2555 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:2555 av Linda Lindberg (SD)
barnkonventionens implementering inom socialtjänsten

Linda Lindberg har i likhet med Mikael Eskilandersson (2020/21:1606) och Marléne Lund Kopparklint (2020/21:2526 och 2020/21:2527) frågat mig hur jag kommer verka för att man inom socialtjänsten ute i landets kommuner kommer igång med arbetet att implementera barnkonventionen i sin verksamhet.

Barnkonventionen blev svensk lag den 1 januari 2020. Beslutet innebar ett förtydligande av att domstolar och rättstillämpare ska beakta de rättigheter som följer av barnkonventionen. Som en följd av att barnkonventionen blivit svensk lag har Socialstyrelsen tagit fram flertalet vägledningar och kunskapsstöd som riktar sig till socialtjänsten kring hur handläggning ska ske utifrån barnets bästa. Även i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om socialnämndens ansvar för barn och unga, som reviderades i mars 2020, framgår kravet tydligt när det gäller barns delaktighet.

Utöver detta har Barnombudsmannen sedan 2017 i uppdrag att erbjuda stöd till statliga myndigheter, kommuner och regioner i arbetet med att utveckla den praktiska tillämpningen av barnkonventionen. Bl.a. har Socialstyrelsen ingått i detta arbete.

Regeringen gav vidare 2019 Länsstyrelsen i Dalarnas län i uppdrag att, i samverkan med Barnombudsmannen, samordna och utveckla länsstyrelsernas tillämpning av barnets rättigheter samt stödja arbetet med att säkerställa tillämpningen av barnets rättigheter i kommuner och regioner.

Alla dessa riktade insatser ska sammantaget bidra till att stärka socialtjänstens kompetens och kunskap om barnets rättigheter. De kunskapsstöd som tagits fram nationellt behöver nu användas av kommunernas socialtjänster som ansvarar för handläggningen av dessa ärenden.

Stockholm den 28 april 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.