Till innehåll på sidan

Statssanktionerat våld och massarresteringar i Myanmar

Skriftlig fråga 2020/21:2559 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-15
Överlämnad
2021-04-16
Anmäld
2021-04-20
Svarsdatum
2021-04-28
Sista svarsdatum
2021-04-28
Besvarad
2021-04-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det brutala våldet mot demonstranter i Myanmar har utan uppehåll pågått sedan den omskrivna militärkuppen den 1 februari där en rad demokratiskt valda politiker fängslades. Våldet kan enligt FN:s människorättschef Michelle Bachelet utgöra brott mot mänskligheten, och nu finns det även de som befarar att det kan innebära början på ännu ett blodigt inbördeskrig.

Fler än 600 människor har hittills dödats i Myanmar enligt en rad oberoende sammanställningar. Aktivistgruppen AAPP uppskattar dessutom att polisen och militären, som tveklöst använt sig av övervåld, dessutom har gripit över 3 000 personer. Bland dessa finns politiker, demonstranter, journalister och demokratiaktivister.

EU har sedan tidigare beslutat att införa en rad sanktioner mot ledande personer i militärjuntan som gjort sig skyldiga till övergrepp mot folket. Trots detta har vi sett hur våldet mot civilbefolkningen har eskalerat och demonstranter har mötts med dödligt våld.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande:

 

Vilka åtgärder avser ministern att ta i syfte att pressa militärjuntan i Myanmar att upphöra med sitt dödliga våld och massarresteringar av oppositionella?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2559 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2021/05772 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2559 av Markus Wiechel (SD) Statssanktionerat våld och massarresteringar i Myanmar

Markus Wiechel har frågat vilka åtgärder jag avser att ta i syfte att pressa militärjuntan i Myanmar att upphöra med sitt dödliga våld och massarresteringar av oppositionella.

Regeringen ser med stort allvar på utvecklingen i Myanmar. Fredliga protester har mötts med dödligt våld som även drabbat ett stort antal barn. Tusentals demonstranter, politiker, journalister och aktivister har fängslats. Detta måste upphöra och ansvariga ställas till svars.

Sverige fördömde tidigt militärkuppen och har reagerat skarpt mot att våldet har eskalerat. EU har också gjort starka uttalanden. Regeringen är mån om att samordna åtgärder med övriga medlemsstater inom EU och andra likasinnade länder. Inom EU fortsätter vi att ta fram gemensamma åtgärder mot Myanmar för att försöka bidra till en lösning. Detta omfattar bland annat ytterligare sanktioner, omläggning av biståndet och att kunna möta behoven av utökat humanitärt stöd. Sverige och EU verkar aktivt för ett fortsatt starkt agerande inom FN och i rådet för mänskliga rättigheter. I veckan fattades också beslut i rådet om ekonomiska sanktioner mot militärägda företag.

Sveriges utvecklingssamarbete har setts över med utgångspunkten att utvecklingssamarbetet varken ska resurssätta eller legitimera det bakslag för demokratin som militärens maktövertagande har inneburit. Anpassningar görs kontinuerligt. Fortsatt starkt stöd till civilsamhällesorganisationer är vitalt.

Stockholm den 28 april 2021 –

Ann Linde –

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.