Sexmaterial till mellanstadieelever

Skriftlig fråga 2020/21:2580 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-19
Överlämnad
2021-04-20
Anmäld
2021-04-21
Svarsdatum
2021-04-28
Sista svarsdatum
2021-04-28
Besvarad
2021-04-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

I en broschyr från RSFU (Riksförbundet för sexuell upplysning) får man bland annat veta att analsex är mer könsneutralt än vaginalt sex och hur man bär sig åt om man vill ägna sig åt fisting. Ta det extra försiktigt, särskilt i början, och använd mycket glidmedel, står det.

Aftonbladet rapporterar att broschyren gavs ut redan 2015 och är enligt RFSU:s hemsida den första i sitt slag som tar upp sex och trans. Den är utgiven med stöd av Allmänna arvsfonden.

På en skola i Umeå har mellanstadieelever kunnat ta del av materialet i väntan på att få träffa psykolog eller kurator.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Anser ministern att det är lämpligt att sådant material tillhandahålls för mellanstadieelever, eller kommer ministern att vidta några åtgärder med anledning av detta?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2580 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

U2021/02228 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2580 av Björn Söder (SD)
Sexmaterial till mellanstadieelever

Björn Söder har frågat mig om jag anser att det är lämpligt att sådant material, som ingår i RFSU:s broschyr Sex och trans, tillhandahålls för mellanstadieelever, eller om jag kommer att vidta några åtgärder med anledning av detta.

De läromedel och material som används i undervisningen och som ingår i utbildningen ska givetvis anpassas till elevernas ålder. Jag noterar att RFSU i ett pressmeddelande den 19 april 2021 har informerat om att broschyren Sex och trans, som Björn Söder refererar till, inte riktar sig till mellanstadieelever. På RFSU:s webbplats finns exempel på material som riktar sig till elever på mellanstadiet.

Av skollagen (2010:800) framgår att det är rektorn som är ansvarig för att leda och samordna det pedagogiska arbetet i skolan. Det innebär att rektorn har det övergripande ansvaret för att verksamheten som helhet inriktas mot de nationella målen. Lärarna ansvarar för planering och genomförande av undervisningen i enlighet med läroplanen. Ämnesövergripande ämnesområden, såsom exempelvis det kunskapsområde som i dag kallas sex och samlevnad, ska integreras i undervisningen.

Sverige har en lång och stolt historia av att erbjuda alla elever i skolan sexualundervisning. Det har varit viktigt, exempelvis för kvinnors frigörelse. För att förbättra kvaliteten och stärka likvärdigheten i undervisningen inom just detta område beslutade regeringen den 4 februari 2021 om ändringar i läroplanerna för bland annat grundskolan och motsvarande skolformer. Det gör vi i en tid då sex- och samlevnadsundervisningen samtidigt utmanas av högerkonservativa krafter i en rad länder.

De förstärkta skrivningarna i läroplanerna betonar bland annat att undervisningen i sexualitet, samtycke och relationer ska ske återkommande och bidra till att främja elevernas hälsa och välbefinnande samt stärka deras förmåga att göra medvetna och självständiga val. Eleverna ska även ges möjlighet att utveckla ett kritiskt förhållningssätt till hur relationer och sexualitet framställs i olika medier och sammanhang, till exempel pornografi. Även skrivningar för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck poängteras i de reviderade läroplanerna. De nya skrivningarna i läroplanerna ska tillämpas i undervisningen från höstterminen 2022.

Alla elever har rätt till en bra undervisning om sexualitet, samtycke och relationer. Jag anser att de skrivningar som finns i skolans styrdokument kan tillförsäkra eleverna en god undervisning i sexualitet, samtycke och relationer som är anpassad efter elevernas ålder. De kompetensutvecklingsinsatser och olika former av stöd som finns tillgängliga för rektorer, lärare och elevhälsopersonal främst via Statens skolverk, men också via civilsamhällets organisationer, kan bidra till att stärka och utveckla undervisningen.

Stockholm den 28 april 2021

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.