En nedläggning av Bromma flygplats

Skriftlig fråga 2020/21:2612 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-04-21
Överlämnad
2021-04-22
Anmäld
2021-04-23
Sista svarsdatum
2021-04-28
Svarsdatum
2021-05-11
Besvarad
2021-05-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den 21 april meddelade regeringen på en presskonferens att man vill lägga ned Bromma flygplats så snart som möjligt. Regeringen använder som tungt vägande skäl Swedavias utredning om att det inte längre är affärsmässigt att driva Bromma flygplats. Detta har dock tillbakavisats av ett privat konsortium som visar det omvända och som därför också är villigt att köpa Bromma flygplats för fortsatt drift.

Miljö- och klimatminister Per Bolunds kommentar om att det inte skulle vara några problem att få plats med både Brommatrafiken och den ordinarie Arlandatrafiken på Arlanda eftersom båda flygplatserna i princip är helt tomma just nu är ytterst märklig. Vi vet att det kommer nya tider efter den rådande pandemin, där flygtrafiken förhoppningsvis återgår till tidigare omfattning och dessutom har möjlighet att öka.

Per Bolund uttrycker också att man vill att en nedläggning ska gå snabbt då det aldrig har varit ett gynnsammare läge för avveckling än just nu.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Har regeringen beaktat uppgifterna från det privata konsortiet som motsäger Swedavias utredning, och avser regeringen att motarbeta att flygtrafiken återgår till tidigare omfattande trafik för att kunna möjliggöra att Arlanda även ska kunna ha kapacitet för Brommatrafiken?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2612 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2021/01256 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2612 av Björn Söder (SD)
En nedläggning av Bromma flygplats

Björn Söder har frågat mig om regeringen har beaktat uppgifterna från det privata konsortiet som motsäger Swedavias utredning, och om regeringen avser att motarbeta att flygtrafiken återgår till sin tidigare omfattande trafik för att kunna möjliggöra att Arlanda även ska kunna ha kapacitet för Brommatrafiken.

Coronapandemin har fört med sig ett kraftigt minskat flygresande. Men redan 2018 inträffade ett trendbrott där inrikesflyget började minska samtidigt som vi såg en stor samhällsdebatt kring flygets klimatpåverkan. En stor del av trafiken på Bromma flygplats utgörs av inrikestrafik. Det är tveksamt om volymerna på inrikestrafiken kommer att bli desamma som tidigare. Det finns flera skäl till detta. Ett viktigt skäl är den ökade digitaliseringen som medför att behovet av affärsresor kan minska, även för flyget. Detta är tydligt, inte minst med tanke på den utveckling av distansarbete som skett under pandemin.

Regeringen har tillsatt en utredare som ska analysera och redovisa hur driften och verksamheterna vid Bromma flygplats formellt kan avvecklas. Det handlar bland annat om att beskriva de juridiska respektive ekonomiska förutsättningarna och konsekvenserna av en avveckling av flygplatsen. Utredaren har också i uppdrag att beskriva och redovisa åtgärder för att säkra nödvändig kapacitet vid Arlanda flygplats vid en avveckling av verksamheten. Uppdraget ska redovisas senast den 31 augusti 2021.

Swedavia AB har i uppdrag att bedriva flygplatsverksamhet vid de tio flygplatser som ingår i det av regeringen beslutade nationella basutbudet av flygplatser. Swedavia AB får inte utan regeringens godkännande lägga ned eller överlåta någon av de flygplatser som ingår i det av regeringen beslutade nationella basutbudet av flygplatser.

Swedavia AB har utifrån bolagets uppdrag och affärsmässiga perspektiv gjort en konsekvensanalys av den fortsatta driften av Bromma flygplats. Enligt Swedavia AB:s bedömning är det under rådande marknadsförutsättningar inte affärsmässigt motiverat att driva Bromma flygplats vidare. Swedavia AB gör vidare bedömningen att flygtrafiken i Stockholm istället bör koncentreras till Arlanda flygplats. Deras bedömning är att detta på bästa sätt värnar både konkurrenskraft och tillgänglighet.

Stockholm den 11 maj 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.