Kriminella som smugglar djur

Skriftlig fråga 2020/21:2617 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-21
Överlämnad
2021-04-22
Anmäld
2021-04-23
Svarsdatum
2021-04-28
Sista svarsdatum
2021-04-28
Besvarad
2021-04-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Tullverkets och Jordbruksverkets generaldirektörer menat att den föreslagna nya djurhälsolagstiftningen gör att det blir fritt fram för kriminella som smugglar hundar och andra sällskapsdjur.

På DN Debatt skriver de båda att det nya förslaget inte ger tullen rätt att söka efter sällskapsdjur, vilket de anser är helt obegripligt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder med anledning av kritiken från Tullverkets och Jordbruksverkets generaldirektörer om att det blir fri lejd för kriminella som smugglar hundar och andra sällskapsdjur?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2617 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

N2021/01352 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2617 av Björn Söder (SD)
Kriminella som smugglar djur

Björn Söder har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av kritiken från Tullverkets och Statens jordbruksverks generaldirektörer om att det blir fri lejd för kriminella som smugglar hundar och andra sällskapsdjur.

Inledningsvis vill jag säga att hundsmuggling är fruktansvärt och helt oacceptabelt. Det medför allvarliga konsekvenser både för det enskilda djuret och samhället sett till att djuren far illa och risken att smittor, som vi länge arbetat aktivt för att hålla borta från Sverige, kommer in i landet.

Sedan 2016 finns en djurhälsolagstiftning i form av en förordning på EU-nivå, Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 om överförbara djursjukdomar och om ändring och upphävande av vissa akter med avseende på djurhälsa (”djurhälsolag”). I december 2018 tillsattes Djurhälsolagsutredningen med syfte att anpassa vår nationella lagstiftning till EU:s djurhälsoförordning och andra EU-bestämmelser. Utredningen lämnade sitt betänkande till regeringen i november 2020. Betänkandet har remitterats och arbetet går nu vidare med att bland annat analysera de olika remissinstansernas synpunkter, inklusive de synpunkter Tullverket och Statens jordbruksverk lämnade.

Jag vill framhålla det viktiga arbete Tullverket, Statens jordbruksverk och Statens veterinärmedicinska anstalt tillsammans gör för att sprida information om hur svenska hundköpare kan känna sig trygga med köpet och undvika att råka ut för oseriösa aktörer.

Anpassningar av svensk lagstiftning till EU:s djurhälsolagstiftning är ett viktigt arbete där många aspekter måste vägas samman. Regeringen kommer därför fortsätta följa frågan noga.

Stockholm den 28 april 2021

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.