Arbetsförmedlingens insatser i Västmanland

Skriftlig fråga 2020/21:2622 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-22
Överlämnad
2021-04-22
Anmäld
2021-04-23
Svarsdatum
2021-05-05
Sista svarsdatum
2021-05-05
Besvarad
2021-05-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Sedan 2019 pågår en reformering av Arbetsförmedlingen. En konsekvens är att antalet fysiska lokaler och därmed närvaron påverkats. Särskilt synbart blir det på mindre orter, såsom i Fagersta kommun i Västmanland.

Jag vill understryka hur viktigt det är att statens insatser fortsatt finns för att aktivt stötta och komplettera de lokala initiativen, även om Arbetsförmedlingen inte har kvar ett fysiskt kontor. Ett sådant exempel är servicekontoret som är till för att stötta de som står långt ifrån arbetsmarknaden. Även om det är centralt att även kommunerna prioriterar utbildning, vuxenutbildning och vissa arbetsmarknadspolitiska insatser är det särskilt angeläget att regeringen tar ett ansvar för hela landet och i synnerhet för de orter som är särskilt utsatta utifrån faktorer som utanförskap, arbetslöshet med mera.

Den oro som bland annat Fagersta kommun ger uttryck för behöver mötas med en aktiv dialog gentemot den lokala nivån.

Det finns alltså fortfarande ett behov av att komplettera de lokala insatserna, inte minst i de kommuner som har ett särskilt tufft uppdrag inom arbetsmarknadspolitiken.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka konkreta initiativ avser regeringen att vidta för att statens och Arbetsförmedlingens insatser kan bidra till bättre service i Västmanland?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2622 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

Sy A2021/00975 Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2622 av Roger Haddad (L)
Arbetsförmedlingens insatser i Västmanland

Roger Haddad har frågat mig vilka konkreta initiativ regeringen avser att vidta för att statens och Arbetsförmedlingens insatser kan bidra till bättre service i Västmanland.

Under sommaren 2019 tecknade Arbetsförmedlingen och Statens servicecenter en överenskommelse om samarbete mellan myndigheterna med målet att servicekontoren ska ta över delar av den service som Arbetsförmedlingen erbjuder på sina kundtorg. Syftet med införandet är att arbetssökande och arbetsgivare ska få möjlighet till spontanbesök på servicekontor för att få hjälp med enklare ärenden som allmän information och guidning i Arbetsförmedlingens digitala tjänster, skriva in sig som arbetssökande, aktivitetsrapportera, använda datorer för självservice samt för att hämta och fylla i blanketter. Servicekontoren erbjuder sedan tidigare vägledning i tjänster från Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.

Arbetsförmedlingen har informerat mig om att Statens servicecenters servicekontor i Fagersta i mars 2021 har tagit över delar av den service som Arbetsförmedlingen erbjuder på sina kundtorg. Dessutom har Arbetsförmedlingen informerat mig om att Arbetsförmedlingen har en färdigställd standardlösning i kommunens lokaler i Fagersta för att kunna ta emot förbokade fysiska möten vid behov. I Västmanland finns sedan tidigare kundtorgstjänsten på servicekontoren i Köping, Sala och Västerås.

Låt mig vara tydlig: Arbetsmarknadspolitiken ska fungera i hela landet. Arbetsförmedlingen fick i regleringsbrevet för 2021 ett förtydligat uppdrag att säkerställa en ändamålsenlig lokal närvaro och en likvärdig service i hela landet även i kommuner där Arbetsförmedlingen saknar egna kontor. Det kan ske t.ex. genom deltagande vid statliga servicekontor eller genom möjlighet till, vid behov, fysiska möten.

Arbetsförmedlingen behöver fortsatt säkra lösningar för den lokala närvaron och även kommunicera tydligt hur lösningarna ser ut och hur kommuner och arbetssökande ska komma i kontakt med myndigheten. Det är viktigt att den operativa samverkan med kommunerna fungerar. Arbetsförmedlingen behöver också säkerställa en strategisk samverkan med kommunerna och andra aktörer och främja lokala projekt i samverkan. Vidare behöver Arbetsförmedlingen säkerställa en god kunskap om lokal och regional arbetsmarknad och säkerställa ändamålsenliga arbetsgivarkontakter. Till slutredovisningen av uppdraget den 1 oktober 2021 ska Arbetsförmedlingen även beskriva hur myndigheten ska kunna öka den fysiska närvaron i glesbygdskommuner.

Stockholm den 5 maj 2021

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.