Dyslexiutredningar

Skriftlig fråga 2020/21:2623 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-22
Överlämnad
2021-04-22
Anmäld
2021-04-23
Svarsdatum
2021-05-05
Sista svarsdatum
2021-05-05
Besvarad
2021-05-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Tusentals elever klarar inte skolan. Det är ett misslyckande för samhället att inte alla elever får rätt stöd tidigt för att klara sin skolgång.

Behoven och de individuella förutsättningarna kan skifta. Därför måste det finnas en ökad medvetenhet på skolorna kring olika funktionsnedsättningar.

Ett omfattande problem som vi sett under många år i skolan är brister i stödet till elever med dyslexi men också till de som har dyskalkyli. Liberalerna har återkommande i riksdagen efterfrågat flera initiativ och reformer för att förbättra stödet i skolan för elever med dyslexi. Det gäller hjälpmedel i samband med de nationella proven men också kompetensutbildning för lärare.

Ett annat återkommande problem som vi ser i flera kommuner och även regioner, senast i Västmanland, är avsaknad av logopeder eller dyslexipedagoger som på kommunal nivå eller i regionen har ett utpekat ansvar att genomföra utredningar. När detta inte fungerar brister hela kedjan, vilket innebär att skolan missar att upptäcka elever tidigt. Det är inte ovanligt att många elever upptäcks i vuxen ålder senare inom vuxenutbildningen och på folkhögskolorna. Stödet måste in långt tidigare.

Tillämpningen och tolkningen av regelverket verkar dessutom variera i landet och inom de olika länen.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Kommer regeringen att initiera en lagändring för att förtydliga ansvaret i syfte att säkerställa att elever får rätt dyslexistöd?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2623 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

U2021/02287 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2623 av Roger Haddad (L) Dyslexiutredningar

Roger Haddad har frågat mig om regeringen kommer att initiera en lagändring för att förtydliga ansvaret i syfte att säkerställa att elever får rätt dyslexistöd.

Låt mig börja med att understryka att det är oacceptabelt att elever med dyslexi eller andra funktionsnedsättningar inte får det stöd de har rätt till. Av skollagen (2010:800) framgår att alla barn och elever i samtliga skolformer ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. Elever som till följd av en funktionsnedsättning har svårt att uppfylla de olika kunskapskrav eller kravnivåer som finns ska ges stöd som syftar till att så långt som möjligt motverka funktionsnedsättningens konsekvenser. 

Jag instämmer med Roger Haddad om att det är viktigt att skolan inte missar elever som behöver stödinsatser. Rätt stöd ska sättas in i tid och ingen elev ska behöva misslyckas på grund av att skolan saknar rätt kompetens. Regeringen har därför under de senaste åren vidtagit en rad olika åtgärder för att stärka den specialpedagogiska kompetensen och för att säkerställa att alla elever som är i behov av stödinsatser också ska få det.

Sedan den 1 juli 2019 gäller bestämmelserna i skollagen om en läsa-skriva-räkna-garanti i förskoleklassen och lågstadiet. Garantin ska säkerställa att alla elever som behöver stödinsatser tidigt får det i svenska, svenska som andraspråk och matematik. Statens skolverk ska tillsammans med Specialpedagogiska skolmyndigheten erbjuda stödjande insatser avseende garantin för tidiga stödinsatser.

Regeringen har satsat på att utbilda fler speciallärare och specialpedagoger, både genom insatsen Lärarlyftet och genom att tillföra medel för en utbyggnad av speciallärar- och specialpedagogutbildningarna på lärosätena. Satsningen har resulterat i en kraftig ökning av antalet examinerade speciallärare och specialpedagoger under de senaste åren. Regeringen har även förlängt och vidgat satsningen Specialpedagogik för lärande som syftar till att stärka den specialpedagogiska kompetensen bland lärare och förskollärare.

När det gäller frågan om hjälpmedel i samband med de nationella proven så har Skolverket i uppdrag att digitalisera de nationella proven. I uppdraget ingår att Skolverket ska sträva efter att säkerställa provens tillgänglighet och användbarhet för alla elever, inklusive elever med funktionsnedsättning, för att inte begränsa elevens möjlighet att visa sina kunskaper i provsituationen.

Nyligen överlämnade Utredningen om elevers möjligheter att nå kunskapskraven slutbetänkandet Bättre möjligheter för elever att nå kunskapskraven – aktivt stöd- och elevhälsoarbete samt stärkt utbildning för elever med intellektuell funktionsnedsättning (SOU 2021:11) till regeringen. Utredningen har lämnat flera förslag som syftar till att komma till rätta med bristerna i skolornas stöd- och elevhälsoarbete, bl.a. att stärka den specialpedagogiska kompetensen och förbättra tillgången till elevhälsans kompetenser. Det är viktigt att alla skolor har tillgång till en elevhälsa med rätt kompetens för att förhindra att elever i behov av stöd missas eller hamnar i onödiga svårigheter. Det kan också nämnas att Specialpedagogiska skolmyndigheten har tagit fram stödmaterial för pedagogiska utredningar av läs- och skrivsvårigheter, dyslexi.

Regeringen arbetar således med flera olika åtgärder för att skolan ska bli bättre på att möta alla elever utifrån deras individuella förutsättningar och behov. Däribland elever med funktionsnedsättningar, såsom dyslexi.

Stockholm den 5 maj 2021

Anna Ekström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.