Mäns våld mot kvinnor

Skriftlig fråga 2020/21:2626 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-22
Överlämnad
2021-04-22
Anmäld
2021-04-23
Svarsdatum
2021-05-05
Sista svarsdatum
2021-05-05
Besvarad
2021-05-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Fem kvinnor har dödats på tre veckor. Detta kan vi ta del av i medier.

I Nyhetsmorgon på TV4 där ministern deltog den 4 april hänvisas till att regeringen har skärpt straffen och att det också ligger förslag som ska införas för den som bryter mot kontaktförbudet.

I samma inslag på TV4 berättar justitieministern att pengar till kvinnojourer har ökat från 25 miljoner kronor till 150 miljoner kronor och att regeringen fortsätter att göra satsningar på detta.

Att det kommer pengar till kvinnojourerna är bra utifrån de behov som finns, men bakom behoven ligger att samhället misslyckas med att skydda kvinnor som behöver fly från sina hem och ta sin tillflykt till kvinnojourer. Det omvända skulle behöva hända. Det borde vara de män som angriper kvinnor som ska lämna hus och hem.

Mikael Johansson, sektionschef för brott i nära relationer, polisregion Stockholm syd, som också deltar hos TV4 den 4 april, berättar att polisen inte kan använda hemliga tvångsmedel på samma sätt som i andra grova brott. Han säger samtidigt att brott mot kvinnor är grova brott som sker bakom stängda dörrar och många gånger utan insyn.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att verka för att regeringen lämnar förslag att om det finns skäl ska kontaktförbud kunna förenas direkt med elektronisk fotboja samt ge polisen de verktyg de anser sig behöva mot mäns våld mot kvinnor?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2626 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)


Svar på fråga 2020/21:2626 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Mäns våld mot kvinnor

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig om jag avser att verka för att regeringen lämnar förslag om att kontaktförbud ska kunna förenas med elektronisk fotboja direkt om det finns skäl för det samt ge polisen de verktyg de anser sig behöva mot mäns våld mot kvinnor.

Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt samhällsproblem som aldrig kan accepteras. För att stärka skyddet mot mäns våld mot kvinnor krävs effektiva åtgärder för att förebygga våld samt för att skydda dem som utsätts.

Flera åtgärder har vidtagits, men arbetet måste fortsätta.

Regeringen avser därför att före sommaren 2021 lägga fram en lagrådsremiss bl.a. med förslag om att ett beslut om utvidgat kontaktförbud ska kunna förenas med villkor om elektronisk övervakning som en förstahandsåtgärd, dvs. oavsett om överträdelse har skett av tidigare meddelat kontaktförbud eller inte. Vidare avser regeringen lägga fram förslag om att straffet för överträdelser av kontaktförbud ska skärpas och att väsentlighetskravet för meddelande av kontaktförbud avseende en gemensam bostad ska tas bort.

Regeringen avser även att lägga fram förslag om att minimistraffet för grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning ska höjas från fängelse i nio månader till fängelse i ett år.

Den 8 april i år beslutade regeringen lagrådsremissen Utökade möjligheter att använda tidiga förhör. Förslagen i lagrådsremissen kan bl.a. komma att stärka arbetet mot våld i nära relationer genom att en målsägandes tidiga uppgifter i större utsträckning kan åberopas som bevis vilket kan bidra till fler fällande domar.

Även inom polisen har arbetet med den tidiga bevissäkringen tagit ett stort steg framåt genom att en applikation för videodokumentation har spritts inom myndigheten. Denna har väsentligt förbättrat möjligheterna för patruller på en brottsplats att dokumentera ett första förhör med målsäganden med hjälp av video.

Den brottsbekämpande kapaciteten har förstärkts genom satsningarna på Polismyndigheten. Antalet anställda har ökat betydligt de senaste åren, 5 500 sedan 2016, och arbetet fortsätter med målsättningen att myndigheten ska ha 10 000 fler anställda 2024 än den hade vid ingången av 2016.

Under 2020 rekryterade Polismyndigheten ca 350 nya utredare som är särskilt inriktade på brott i parrelation, sexualbrott och brott mot barn. Regeringen följer Polismyndighetens arbete på området genom återrapporteringskrav i myndighetens regleringsbrev.

Mäns våld mot kvinnor är och kommer fortsätta att vara en högt prioriterad fråga för regeringen.

Stockholm den 5 maj 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.