Infrastrukturinvesteringar i Norrbotten

Skriftlig fråga 2020/21:2635 av Fredrik Lundh Sammeli (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-23
Överlämnad
2021-04-25
Anmäld
2021-04-27
Svarsdatum
2021-05-05
Sista svarsdatum
2021-05-05
Besvarad
2021-05-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I Norrbotten går industrin för högvarv. Samtidigt riktas världens blickar mot länet, för det är hemma hos oss som industrins omställning till hållbar och klimatneutral produktion kommer att ske först. Näringslivet har aviserat investeringar på tusentals miljarder de kommande decennierna i fossilfri gruvbrytning och ståltillverkning. Det finns också en växande skogsnäring, omfattande forsknings-, test- och innovationsverksamhet och en besöksnäring i explosionsartad tillväxt, som förvisso tagit stryk av pandemin men som kan förväntas fortsätta växa därefter. Växande näringar som har stora behov av en vidgad arbetsmarknadsregion. 

Både näringsliv och människor i Norrbotten har länge behövt en bättre fungerande infrastruktur, och de investeringar i industrins omställning som aviserats den senaste tiden förstärker det behovet. Investeringar i dubbelspår på Malmbanan, dubbelspår Luleå–Boden, en färdigbyggd Norrbotniabana, en djupare farled i Luleå hamn, en trafiksäker E10 och, inte minst, bättre vägar där det är som glesast mellan husen är några exempel på infrastrukturbehov i Norrbotten. Vi har också en unik möjlighet att genom investeringar i gränsöverskridande järnvägstrafik mot Finland knyta ihop vår infrastruktur i Norden och möjliggöra nya transportvägar för både gods och persontrafik.

Den 16 april i år presenterade regeringen infrastrukturpropositionen. Den anger en ram på 876 miljarder till infrastruktur det närmaste decenniet, vilket gör den historisk. Det är ambitiöst. Den kommer att möjliggöra byggande av nya stambanor och ökade investeringar i alla transportslag.

Men jag vill fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth: 

 

Hur kommer infrastrukturpropositionen att gynna infrastrukturen i Norrbotten och norra Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2635 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2021/01279 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2635 av Fredrik Lundh Sammeli (S)
Infrastrukturinvesteringar i Norrbotten

Fredrik Lundh Sammeli har frågat mig hur infrastrukturpropositionen kommer att gynna infrastrukturen i Norrbotten och norra Sverige.

Det är mycket glädjande att ta del av den positiva utveckling Fredrik Lundh Sammeli beskriver för Norrbotten, där stora industriinvesteringar aviserats som kommer att påskynda industrins omställning till hållbar och klimatneutral produktion. Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Inte minst utvecklingen i norra Sverige visar att omställning går hand i hand med starkare konkurrenskraft för företagen.

Regeringen lämnade den 16 april propositionen Framtidens infrastruktur – hållbara investeringar i hela Sverige (prop. 2020/21:151) till riksdagen. Med denna proposition föreslås ekonomiska ramar för nästa planperiod 2022–2033 på 799 miljarder kronor – en ökning på 176,5 miljarder kronor jämfört med perioden 2018–2029. Tillkommande medel såsom banavgifter och trängselavgifter beräknas uppgå till 77 miljarder kronor, vilket sammantaget ger en ram på 876 miljarder kronor.

Propositionen innebär den största ekonomiska ramen för infrastruktur någonsin, både för att ta hand om och utveckla befintlig infrastruktur, men också för att genomföra nya investeringar i hela landet. När riksdagen har tagit ställning till propositionen fortsätter arbetet som syftar till att ta fram underlag till en ny nationell plan. Ett antal infrastrukturåtgärder av betydelse för näringslivet och invånarna i Norrbotten pågår eller planeras i nuläget. Hit hör t.ex. mötesspår på Malmbanan, åtgärder för trafiksäkerhet och framkomlighet på E4 mellan Salmis och Haparanda samt breddad och fördjupad farled till Luleå hamn. När det gäller Norrbotniabanan har regeringen i infrastrukturpropositionen angett att det ska ske en fortsatt utbyggnad av järnvägen i norra Sverige och planeringen för att bygga Norrbotniabanan i sin helhet ska intensifieras. Investeringar i transportinfrastruktur bygger Sverige och Norrbotten starkt och hållbart för framtiden.

Stockholm den 5 maj 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.