Företagens kostnader för regeländringar

Skriftlig fråga 2020/21:2639 av Magnus Stuart (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-23
Överlämnad
2021-04-25
Anmäld
2021-04-27
Svarsdatum
2021-05-05
Sista svarsdatum
2021-05-05
Besvarad
2021-05-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Tillväxtverket har nyligen presenterat sin slutrapport om regler som påverkar företagens kostnader och konkurrenskraft åren 2013–2020. Rapporten anger att de årliga administrativa kostnaderna ökat med 4 miljarder kronor under perioden samt att produktions- och investeringskostnaderna ökat med drygt 8 miljarder kronor sedan 2016.

Regeländringar påverkar alla företag såväl verksamhetsmässigt som ekonomiskt. Självklart ska vi ha ett tydligt och rättssäkert regelsystem både i Sverige och inom EU, men det är väldigt stora summor som det handlar om, enligt Tillväxtverkets rapport.

Jag vill därför fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vad avser ministern att göra för att företagens kostnadsmässiga bördor kopplade till regeländringar ska lättas framgent?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2639 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

N2021/013 61 N2021/01373 Näringsdepartementet Näringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2625 av Lars Beckman (M)
Företagens regelbörda och fråga 2020/21:2639 av Magnus Stuart (M) Företagens kostnader för regeländringar

Lars Beckman har frågat mig vad för åtgärder jag avser att vidta för att minska företagens regelbörda i Sverige. Magnus Stuart har frågat mig vad jag avser att göra för att företagens kostnadsmässiga bördor kopplade till regeländringar ska lättas framgent.

Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Förenklingspolitiken utgör en viktig del av näringspolitiken och bidrar till att stärka den svenska konkurrenskraften och skapa förutsättningar för fler jobb i fler och växande företag.

Regeringen avser att i närtid återkomma till riksdagen med nya mål för förenklingspolitiken som främjar svensk konkurrenskraft samt omställnings- och innovationsförmåga. Beredningen av de nya förenklingspolitiska målen pågår i Regeringskansliet.

Det är av stor vikt att regelverken är ändamålsenligt utformade och att de tillämpas på ett så enkelt sätt som möjligt utan att rättssäkerheten eftersätts.

Regeringen har givit Tillväxtverket i uppdrag att under fem år analysera den samlade regelgivningen inom livsmedelsområdet för att identifiera möjliga förenklingar, samt att arbeta med regelförenklingar genom digitalisering, bland annat genom utveckling av Verksamt.se, inklusive Serverat.

Regeringen har även tillsatt en utredning som ska lämna förslag om enklare regelverk för mikroföretagande och moderniseringar i bokföringslagen, t.ex. att förenkla för företag att använda molntjänster för bokföringen och att digitalisera hanteringen av kvitton och fakturor. Därtill har regeringen tillsatt en utredning med uppdrag att se över det nuvarande systemet för prövning enligt miljöbalken och föreslå åtgärder för att uppnå en modernare och mer effektiv prövning.

Regeringen är också pådrivande i de EU-diskussioner som förs om regelförbättring. Under våren förväntas kommissionen komma med ett meddelande om regelförbättring som är tänkt att fokusera på åtgärder för att reducera företagens administrativa bördor, bland annat genomförandet av kommissionens ordförande Ursula von der Leyens ambition målsättning om en-in, en-ut. 

Stockholm den 4 maj 2021

Ibrahim Baylan

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.