Covid-19-smitta under graviditeten

Skriftlig fråga 2020/21:2640 av Sara Gille (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-23
Överlämnad
2021-04-25
Anmäld
2021-04-27
Svarsdatum
2021-05-05
Sista svarsdatum
2021-05-05
Besvarad
2021-05-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Tidigare är det känt att gravida kvinnor är en extra sårbar grupp under epidemier av infektionssjukdomar. Sårbarheten beror bland annat på naturliga förändringar av immunförsvaret under en graviditet.

I en ny studie som Läkemedelsvärlden rapporterar om kan man se att covid-19-smitta under graviditet kan få svåra följder för både mamman och barnet och att hälsoriskerna ökar för dem båda. En del mindre studier har tidigare visat att även covid-19 verkar vara ett allvarligt hälsohot för gravida. Nu bekräftas detta av en ny studie som har genomförts vid 43 kliniker i 18 länder i olika delar av världen och som publicerats i den amerikanska tidskriften Jama Pediatrics.

Sammanlagt medverkade 706 covid-19-positiva gravida och 1 424 icke covidsmittade gravida kvinnor. Resultaten visar att de gravida med covid-19 hade en tydligt ökad risk för bland annat havandeskapsförgiftning (76 procent högre risk) och för infektioner som krävde antibiotika (drygt 300 procent högre risk).

Drygt 8 procent av de covidsmittade gravida behövde intensivvård, jämfört med knappt 2 procent av de icke smittade kvinnorna. Dödligheten bland dessa båda grupper av kvinnor var 1,6 respektive 0,1 procent. Det var också betydligt vanligare med kejsarsnitt och tidigt igångsatta förlossningar bland de covidsmittade, liksom för tidig födsel och låg födelsevikt hos de barn vars mammor hade covid-19. Även när de covid-19-positiva gravida var symtomfria fanns riskökningar för dem och deras barn, men inte lika stora som när mamman hade symtom.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren följande:

 

Ämnar ministern och regeringen på något sätt förmedla denna information till allmänheten samt införa starkare restriktioner?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2640 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:2640 av Sara Gille (SD)
Covid-19-smitta under graviditeten

Sara Gille har frågat mig om jag och regeringen ämnar att på något sätt förmedla information om covid-19-smitta under graviditeten till allmänheten samt införa starkare restriktioner.

Covid-19 är fortfarande en ny sjukdom och kunskapen växer ständigt. Det är av stor vikt att såväl hälso- och sjukvården som allmänheten får del av bästa tillgängliga kunskap och råd. Bl.a. Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten bevakar kunskapsutvecklingen och kommunicerar nya upptäckter till allmänheten i takt med att ny kunskap tillkommer, bl.a. på myndigheternas hemsidor. Socialstyrelsen har t.ex. regeringens uppdrag att löpande se över och uppdatera sammanställningen över de identifierade grupper som löper störst risk att drabbas av särskild allvarlig sjukdomsutveckling vid insjuknande i covid-19. Myndigheten har även haft ett särskilt uppdrag att bedöma riskerna vid graviditet.

Sverige har omfattande restriktioner på plats och skarpa råd och rekommendationer gäller. Dessa är under kontinuerlig översyn. Folkhälsomyndigheten har därutöver kommunicerat att gravida ska vara extra noggranna med att hålla avstånd, vara noga med handhygien, undvika sociala kontakter utanför en mindre krets och undvika trängsel. Gravida bör inte heller exponeras för smittorisk på sin arbetsplats. Arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön och är skyldig att göra en särskild riskbedömning för gravida arbetstagare. Det är även arbetsgivaren som bedömer om arbetstagaren behöver omplaceras eller ska stängas av från arbetet under graviditeten. Arbetsmiljöverket bedriver tillsyn av arbetsmiljöregelverket. Gravida, även egenföretagare, kan ha rätt till graviditetspenning om det finns risker i arbetsmiljön.

Det är även möjligt att använda föräldrapenning från den 60:e dagen före beräknad förlossning.

Vidare är det viktigt att alla gravida kan få del av information via hälso- och sjukvården, inte minst i mödravården.

Stockholm den 5 maj 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.