Hot mot Panzisjukhuset och doktor Denis Mukwege

Skriftlig fråga 2020/21:27 av Fredrik Malm (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-10
Överlämnad
2020-09-11
Anmäld
2020-09-15
Svarsdatum
2020-09-23
Sista svarsdatum
2020-09-23
Besvarad
2020-09-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Doktor Denis Mukwege tilldelades Nobels fredpris 2018 för sitt arbete mot sexualiserat våld i krig och konflikter. Han har även, med svenskt bistånd, grundat Panzisjukhuset i Bukavi i östra Kongo-Kinshasa, där tusentals kvinnor fått hjälp.

För några veckor sedan gjorde doktor Mukwege några uttalanden om att de som är skyldiga till krigsförbrytelser måste ställas inför rätta. Detta utlöste en våg av mordhot och han säger sig frukta för sitt liv. Hoten riktas även mot hans familj och personalen på Panzisjukhuset.

Doktor Mukwege och sjukhuset har sedan 2012 skyddats av FN:s fredsbevarande styrkor i Demokratiska republiken Kongo, Monusco. Enligt uppgifter avslutades detta skydd i maj på grund av coronapandemin och har inte återkommit.

Jag vill därför fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Har ministern haft kontakter i FN eller med regeringen i Kongo-Kinshasa för att säkerställa doktor Denis Mukweges och Panzisjukhusets säkerhet, och kommer Sveriges regering att driva frågan om en internationell krigstribunal för krigsförbrytare i Kongo-Kinshasa?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:27 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:27 av Fredrik Malm (L) Hot mot Panzisjukhuset och doktor Denis Mukwege

Fredrik Malm har frågat mig om jag har haft kontakter i FN eller med regeringen i Kongo-Kinshasa för att säkerställa doktor Denis Mukweges och Panzisjukhusets säkerhet, och om Sveriges regering kommer att driva frågan om en internationell krigstribunal för krigsförbrytare i Kongo-Kinshasa.

De dödshot som riktats mot Dr Mukwege är djupt oroande. Utrikesdepartementet och ambassaden i Kinshasa följer situationen noggrant och deltar aktivt i de diskussioner som förs, inklusive med FN:s generalsekreterares särskilda representant tillika chefen för Monusco, för att på ett konstruktivt sätt garantera hans säkerhet. Monusco har nu enligt tillgänglig information tills vidare stärkt sitt skydd av Panzisjukhuset inklusive av Dr Mukweges bostad och kontor. För att säkerställa ett långsiktigt och effektivt skydd blir det fortsatt viktigt att söka en långvarig lösning tillsammans med nationella myndigheter, som har det huvudsakliga ansvaret för att skydda Dr Mukwege och andra kongolesiska medborgare.

Utgångspunkten är att stater själva bär huvudansvaret för att utreda och lagföra allvarliga internationella brott. I de fall en stat inte själv har förmåga att göra det är internationella domstolar ett viktigt komplement för att motverka straffrihet och säkerställa upprättelse för brottsoffer. Tillsammans med det internationella samfundet stödjer Sverige stärkandet av det nationella rättssystemet i DRK. Bland annat ges stöd till organisationen TRIAL International och Physicians for Human Rights för bekämpning av straffrihet genom kapacitetsutveckling av aktörer i hela rättskedjan i Kasaï-provinserna. Individer har också ställts till svars i nationella domstolar. DRK är vidare part i Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen (ICC), som har prövat och dömt vissa personer från DRK för bland annat krigsförbrytelser begångna efter 1 juli 2002, då domstolen inrättades.

Stockholm den 23 september 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.