Tillgängligheten för ledarhundsekipage

Skriftlig fråga 2020/21:2723 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-29
Överlämnad
2021-04-30
Anmäld
2021-05-04
Svarsdatum
2021-05-12
Sista svarsdatum
2021-05-12
Besvarad
2021-05-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Ledarhund är ett ovärderligt hjälpmedel för synskadade. I Sverige finns cirka 260 ledarhundar. Tyvärr blir ofta ledarhundsekipage nekade tillträde till butiker, mataffärer, gymlokaler, kaféer etcetera. Detta trots att synskadade skyddas av diskrimineringslagen.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att ledarhundsförare som medför sina ledarhundar ska ha samma självklara rättigheter som alla andra medborgare?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2723 besvarad av Statsrådet Märta Stenevi (MP)


Svar på fråga 2020/21:2723 av Boriana Åberg (M)
Tillgängligheten för ledarhundsekipage

Boriana Åberg har frågat socialministern vilka åtgärder som ministern avser att vidta för att ledarhundsförare som medför sina ledarhundar ska ha samma självklara rättigheter som alla andra medborgare.

Frågan har överlämnats till mig.

För mig är det självklart att verka för lika rättigheter för alla människor och att röja undan de hinder som finns mot jämlikhet. Ledarhunden är ett hjälpmedel som bidrar till ökad tillgänglighet för personer med synnedsättning.

Tillgänglighet innebär tillträde och tillgång till samhället och kan ses som grunden för genomförandet av funktionshinderspolitiken. Arbetet med att identifiera och åtgärda befintliga hinder för att öka tillgängligheten är en prioriterad inriktning för genomförandet av funktionshinderspolitiken.

Det finns bestämmelser om skydd mot diskriminering på grund av funktionsnedsättning i diskrimineringslagen. Skyddet gäller bl.a. vid tillhandahållande av varor och tjänster. Diskrimineringsombudsmannen, som har tillsyn över diskrimineringslagen, tar emot och kan utreda anmälningar om diskriminering. DO kan föra talan i domstol för enskild som blivit utsatt för diskriminering. Den som bryter mot diskrimineringsförbuden ska betala diskrimineringsersättning för den kränkning som överträdelsen innebär. Om ett nekande av tillträde av ledarhundsekipage är att anse som diskriminering eller inte får avgöras utifrån omständigheterna i det enskilda fallet.

Stockholm den 12 maj 2021

Märta Stenevi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.