Frigivningen av Nasrin Sotoudeh

Skriftlig fråga 2020/21:273 av Anders Österberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-22
Överlämnad
2020-10-22
Anmäld
2020-10-23
Svarsdatum
2020-11-04
Sista svarsdatum
2020-11-04
Besvarad
2020-11-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I egenskap av människorättsadvokat har Nasrin Sotoudeh ägnat sitt liv åt att försvara andras fri- och rättigheter i ett land där dessa fri- och rättigheter inte finns.

Hon har tappert försvarat oppositionella och regimkritiker i ett land där opposition är kriminaliserat.

Nasrin Sotoudeh greps och dömdes 2018 till 38 års fängelse och 148 piskrapp för att ha försvarat människorättsaktivister och dödsdömda i Iran.

Det finns all anledning att oroa sig för Nasrin Sotoudehs tillstånd i Evinfängelset. Det är väl dokumenterat hur de redan inhumana förhållandena för politiska fångar har försämrats ytterligare under pandemin, och i augusti inledde därför Sotoudeh en hungerstrejk som kom att vara i 46 dagar, då hon svävade mellan liv och död.

Nasrins hälsa är vacklande. Förra helgen fick hon besked om att hon skulle bli förflyttad till sjukhus. I stället blev hon flyttad till Gharchakfängelset, där förhållandena om möjligt är ännu värre än på det ökända Evinfängelset.

Nasrin Sotoudeh är som sagt en av vår tids största frihetshjältar, vars arbete är prisat och upphöjt av såväl FN som EU. En enad global solidaritetsrörelse har under hösten krävt att hon omedelbart ska bli släppt.

Nasrin Sotoudeh är också en av årets mottagare av Right Livelihood-priset, ofta kallat det alternativa Nobelpriset. Den 3 december är det prisutdelning i Stockholm.

Jag tycker att Nasrin Sotoudeh i likhet med andra pristagare ska få ta emot sitt pris i vår stad.

 

Hur avser utrikesministern att agera för att försöka få Nasrin Sotoudeh frigiven och för att hon ska kunna motta priset i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:273 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på fråga 2020/21:273 av Anders Österberg (S)
Frigivningen av Nasrin Sotoudeh

Anders Österberg har frågat mig hur jag tänker verka för att få Nasrin Sotoudeh frigiven för att hon ska kunna ta emot Right Livelihood-priset i Sverige.

Som tidigare framförts i svar på liknande frågor, bl.a. 1875, 1479, och 1295, är läget vad gäller de mänskliga rättigheterna i Iran fortsatt mycket allvarligt. UD:s rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer som publicerades i december 2019 visar tydligt på de allvarliga brister som finns. Covid-19 pandemin har förvärrat den redan mycket allvarliga situationen.

Senast den 2 september uppmärksammade jag offentligt den hårda domen mot människorättsförsvararen Nasrin Sotoudeh. Jag uttryckte också min oro över hennes hälsotillstånd efter en lång tids hungerstrejk mot förhållandena i iranska fängelser. Utrikesdepartementet har vid flera tillfällen lyft Sotoudehs situation med iranska företrädare på hög nivå. Jag har själv tagit upp fallet i mina samtal med utrikesminister Zarif. Sverige och övriga EU förväntar sig en omedelbar översyn av Sotoudehs dom, samt att Iran säkerställer hennes rätt att överklaga domen.

Den 22 oktober 2020 uttalade sig ambassadörer för mänskliga rättigheter från nio europeiska länder, inklusive Annika Ben David, Sveriges MR-ambassadör, tydligt mot Nasrin Sotoudehs flytt från Qarchak-fängelset och framhöll också krav på att hon skulle få läkarvård utanför fängelset och frisläppas.

Utöver bilaterala kontakter arbetar Sverige systematiskt och löpande med dessa frågor i FN och genom EU i kontakter med iranska företrädare - så även beträffande enskilda ärenden, såsom Nasrin Sotoudehs.

Sverige bidrar kontinuerligt till att lyfta situationen vad gäller de mänskliga rättigheterna i Iran inom FN-systemet. Senast under FN:s råd för mänskliga rättigheter i september 2020 anslöt sig Sverige till ett gemensamt anförande om Iran, som uppmanade till frisläppande av bland annat Nasrin Sotoudeh. Sverige har dessutom lyft situationen i Iran i flera olika nationella anföranden i FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Sverige står också tydligt bakom EU:s uttalande som gjordes till stöd för Nasrin Sotoudeh när hon dömdes förra året.

Regeringen kommer självfallet fortsatt föra fram tydliga budskap om Nasrin Sotoudeh och andra människorättsförsvarare i kontakter med iranska företrädare, liksom genom FN och EU och i andra relevanta fora.

Stockholm den 4 november 2020

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.