Korruption inom Globala fonden

Skriftlig fråga 2020/21:2733 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-03
Överlämnad
2021-05-03
Anmäld
2021-05-04
Svarsdatum
2021-05-12
Sista svarsdatum
2021-05-12
Besvarad
2021-05-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

 

Efter en två år lång internutredning har man kommit fram till att miljardbistånd från den internationella organisationen Globala fonden har missbrukats i ett projekt i Ghana där ansvariga under tio år tvingat hivsmittade kvinnor att betala för mat och boende med sexuella handlingar.

Globala fonden gav stöd till organisationen Network association of people living with HIV (NAP+) i Ghana som hjälper hivsmittade med utbildning och ekonomiskt stöd till mat och husrum. Särskilt fokuserar fonden på smittade som just diagnostiserats med hiv. Men i stället för stöd krävde projektets chefer att hivsmittade systematiskt betalade med sex för förmåner och arrangemang som finansierades med givarbidragen.

Globala fondens chef Peter Sands kommenterar Ghanaskandalen med att man har nolltolerans mot sexuellt utnyttjande, övergrepp och korruption och att övervakningen nu måste förbättras. Ansvariga chefer har avskedats, pengar ska krävas tillbaka och en uppförandekod ska införas.

Sverige tillhör de största bidragsgivarna och har hittills betalat 8 miljarder kronor till Globala fonden.

Statsrådet Per Olsson Fridh (MP) säger till Svenska Dagbladet:

Man blir otroligt upprörd och förbannad när man hör att det finns människor som utnyttjar utsatta så här. Det ska vi aldrig någonsin acceptera. Varje organisation måste jobba så att sådant inte händer under deras ansvar.

Svenska Dagbladet rapporterar vidare att biståndsskandalen i Ghana är inte det enda exemplet på missbruk med givarbidrag inom just Globala fonden. Ett tiotal utredningar som gjorts de senaste två åren har avslöjat korruption, maktmissbruk, bedrägerier, luftfakturor och allmänt svindleri.

Louise Brown, som är auktoriserad antikorruptionsrevisor, säger till tidningen: Att Sida eller UD inte fångar upp eller reagerat på larm, kan tolkas som ett etiskt villkorslöst bistånd.

Av denna anledning vill jag fråga statsrådet Per Olsson Fridh:

 

Har svenska biståndsmedel använts i skandalen i Ghana och varför har inte Sida eller UD fångat upp eller reagerat trots åtskilliga indikationer på korruption inom Globala fonden?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2733 besvarad av Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)


Svar på fråga 2020/21:2733 av Björn Söder (SD)
Korruption inom Globala fonden, 2020/21:2755 av Boriana Åberg (M) Svindel med svenskt bistånd och 2020/21:2757 av Boriana Åberg (M) Missbruk av biståndsmedel

Björn Söder har frågat mig om svenska biståndsmedel har använts i skandalen i Ghana och varför inte Sida eller UD har fångat upp eller reagerat trots åtskilliga indikationer på korruption inom Globala fonden. Boriana Åberg har frågat mig om jag avser avbryta Sveriges stöd till Globala fonden, och i så fall när och vilka åtgärder som jag avser vidta för att förhindra missbruk av svenska biståndsmedel. Jag besvarar frågorna samlat.

Regeringen kräver nolltolerans mot sexuella utnyttjanden, övergrepp och sexuella trakasserier samt mot maktmissbruk inom det multilaterala systemet och bland samarbetspartners inom utvecklingssamarbetet. Det får inte finnas något som helst tvivel om detta. Utnyttjandet av kvinnorna i Ghana som rapporten från Globala fonden beskriver är avskyvärt och något Sverige starkt fördömer.

Sverige accepterar aldrig bedrägeri och korruption genom biståndet. Sverige driver konsekvent frågan om god intern styrning och kontroll inom Globala fonden, och inom biståndet generellt. Sverige ställer i genomförandet av biståndet krav på god kontroll och åtgärder mot korruption. Sverige och Sida för en tät dialog med samarbetspartners, och följer löpande upp biståndet med fältbesök, revisioner och utvärderingar. Globala fonden har den högsta rankningen i Aid Transparency Index 2020 och får genomgående utmärkta omdömen i oberoende bedömningar för resultatuppfyllnad, transparens och prestanda. Regeringen har också beslutat om särskilt stöd till Transparency International för att säkerställa att leverans av covid-19-vacciner sker på ett rättvist och transparent sätt och att regeringar och internationella organ är medvetna om risken och kan förhindra att korruption utgör ett hinder för vaccinering. Globala fonden informerar styrelsen och därmed Sverige löpande om de internutredningar som utförs och gjorde så även i fallet med Ghana i mars i år. Sverige agerade särskilt på rapporten om situationen i Ghana och markerade tydligt vår nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och trakasserier. Chefen för Globala fonden har uttalat sig i ett öppet brev i frågan och har kraftfullt agerat för att förebygga att liknande situationer upprepas. Globala fonden har agerat transparent på ett sätt som Sverige välkomnar.

Sverige arbetar nära andra likasinnade länder för att se till att det finns robusta system för att förhindra och hantera alla former av sexuella utnyttjanden, övergrepp och sexuella trakasserier samt maktmissbruk. Sverige har upprepade gånger agerat för att nolltolerans ska råda i praktiken, d.v.s. verkat för skydd av offer, mer och bättre resurser för utredningar och för ansvarsutkrävande.

Det bör noteras att utredningen i Ghana handlade om sexuellt utnyttjande i utbyte mot stöd, och inte om finansiell korruption eller om bedrägeri i miljardklassen som Björn Söders fråga anger. 2019 betalade Globala fonden ut 4 miljarder dollar i 150 länder. Internrevisionen uppdagade fall av korruption om 11 miljoner dollar vilket är mindre än en halv procent av utbetalade medel. Över 99% av dessa medel återbetalades inom ett år. Vi anser i nuläget att Globala fonden agerat kraftfullt och tydligt på rapporterna om sexuellt utnyttjande i Ghana, och på rapporterna om korruption i programmen i de övriga länder som nämns. Regeringen har inga planer på att hålla inne stödet till Globala fonden i nuläget.

Stockholm den 12 maj 2021

Per Olsson Fridh

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.