Cabotagetrafik

Skriftlig fråga 2020/21:2739 av Sofia Westergren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-03
Överlämnad
2021-05-04
Anmäld
2021-05-05
Svarsdatum
2021-05-12
Sista svarsdatum
2021-05-12
Besvarad
2021-05-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Under lång tid har olaglig cabotagetrafik i Sverige satt svenska företagare i en negativ sits konkurrensmässigt. Svenska åkare har högre totala kostnader än åkare från andra länder. Som förberedande inför kommande mobilitetspaketets krav på att anmäla utstationerade förare från och med februari 2022, har Danmark fattat ett nationellt beslut om att införa ett nytt register för de utländska åkerier som avser att utföra kombi- eller cabotagetransporter i Danmark.

Om Sverige gör likt Danmark i enlighet med det mobilitetspaket som beslutats av EU kan det bli ett viktigt steg att förhindra olaglig cabotagetrafik.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Tänker ministern ta initiativ till att ge regeringen i uppdrag att se över om Sverige har förutsättningar att fatta ett liknande nationellt beslut som Danmark enligt det som här redogjorts för?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2739 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2021/01381 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2739 av Sofia Westergren (M)
Cabotagetrafik

Sofia Westergren har frågat mig om jag tänker ta initiativ till att ge ett uppdrag om att se över om Sverige har förutsättningar att fatta ett liknande nationellt beslut som Danmark om ett nytt register för de utländska åkerier som avser att utföra kombi- eller cabotagetransporter.

Jag vill börja med att klargöra att utstationeringsbestämmelserna redan är tillämpliga vid vägtransporter. Under sommaren 2020 skärptes utstationeringsreglerna så att arbetsgivaren har en skyldighet att anmäla att en arbetstagare är utstationerad till Sverige redan från dag ett. Detta gäller också förare som är utstationerade. Arbetsmiljöverket för ett register på all utstationering som anmäls till Sverige. Arbetsmiljöverket utreder även för tillfället ett antal misstänkta överträdelser av lagen (1999:678) om utstationering av arbetstagare som rör utländska förare.

Sommaren 2020 fattades också ett historiskt beslut i och med att vissa regler om vägtransporter ändrades när det så kallade mobilitetspaketet antogs av EU-parlamentet och rådet. Reformen, som föregåtts av mer än tre års förhandlingar, innebär bättre arbetsvillkor för yrkesförarna, rättvis konkurrens och ökad trafiksäkerhet i den europeiska transportsektorn. För regeringen var det en viktig seger att få de nya reglerna på plats. Det pågår ett arbete inom Regeringskansliet med att ta fram förslag till hur rättsakterna i mobilitetspaketet ska genomföras och kompletteras nationellt.

Stockholm den 12 maj 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.