Till innehåll på sidan

Åtgärder för att minska antalet cykelstölder

Skriftlig fråga 2020/21:2760 av Mikael Damsgaard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-05
Överlämnad
2021-05-05
Anmäld
2021-05-06
Svarsdatum
2021-05-12
Sista svarsdatum
2021-05-12
Besvarad
2021-05-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Det finns stora vinster, inte minst miljö- och hälsomässigt, med att fler väljer att ta cykeln till skolan, arbetet eller fritidsaktiviteter. Dessvärre är vi många som någon gång har fått vår cykel stulen, och förra året slogs nya rekord gällande antalet stulna cyklar. Det är uppenbart att den stora risken att få sin cykel stulen minskar människors vilja att ta cykeln till olika aktiviteter.

Enligt en kartläggning om anmälda cykelstölder som försäkringsbolaget If har gjort stals det under förra året 77 207 cyklar. Det är det högsta antalet stölder sett till befolkningen sedan 2005.

Det är också tydligt att större städer är särskilt hårt drabbade. Västerås cyklister är med 2 226 anmälda cykelstölder bland de hårdast drabbade. Det är bara i Örebro, Uppsala och Linköping där det stjäls fler cyklar i förhållande till befolkningen.

Jag vill därför ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka orsaker bedömer statsrådet ligger bakom det stora antalet stulna cyklar, och vilka åtgärder avser han vidta för att minska antalet cykelstölder?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2760 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)


Svar på fråga 2020/21:2760 av Mikael Damsgaard (M)
Åtgärder för att minska antalet cykelstölder

Mikael Damsgaard har frågat mig vilka orsaker jag bedömer ligger bakom det stora antalet stulna cyklar och vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska antalet cykelstölder.

Att minska stölder och bekämpa all form av kriminalitet är högt prioriterat för regeringen och vi arbetar målmedvetet för att de brottsbekämpande myndigheterna ska ha effektiva verktyg. Utbyggnaden av Polismyndigheten är en central del i det arbetet och regeringens historiska satsning på myndigheten fortsätter med full kraft. Aldrig förr har myndigheten haft så många anställda och aldrig tidigare så många poliser. Vi är mer än halvvägs mot målet om 10 000 fler polisanställda till 2024.

När det gäller cykelstölder är även det brottförebyggande arbetet viktigt och måste ske på bred front. I det syftet presenterade regeringen 2017 ett nationellt brottsförebyggande program, Tillsammans mot brott. I programmet samlas regeringens målsättningar för det brottsförebyggande arbetet inom olika politikområden. Syftet med programmet är bland annat att bidra till att öka kunskaperna om brottsförebyggande arbete och stimulera samverkan mellan fler aktörer. En av målsättningarna är att öka medvetenheten hos de aktörer som på olika sätt tillverkar, säljer, innehar eller på annat sätt är ansvariga för stöldbegärliga objekt om hur de kan bidra till att minska risken för brott. Dessvärre är möjligheterna för rättsväsendet att binda en gärningsman till en cykelstöld ofta små. Därför är det även centralt att såväl tillverkare som brukare av cyklar och annan stöldbegärlig egendom vidtar åtgärder för att försvåra stölder.

Polismyndigheten arbetar dock strategiskt mot brottsaktiva personer som står för en stor del av mängdbrotten, däribland cykelstölder, i syfte att identifiera och lagföra dessa i ett så tidigt skede som möjligt. Det sker bland annat genom brotts- och ärendesamordning och även genom internationell samverkan i de fall stöldligor från andra länder står bakom stölderna.

Regeringen arbetar på bred front för att motverka internationella stöldligors aktivitet i Sverige. Förslaget om att Tullverket ska få utökade möjligheter att ingripa mot brott som ligger utanför myndighetens ordinarie verksamhet, som till exempel misstänkt utförsel av stöldgods, är en av de senaste åtgärderna på området. Förslaget lämnades till Lagrådet i april i år och föreslås börja gälla från och med den 1 augusti 2021.

I Polismyndigheten, Tullverket och Kustbevakningens regleringsbrev har regeringen därtill angett att myndigheterna ska redovisa hur den samverkan som etablerats rörande insatser mot utländska stöldligor har fortsatt att utvecklas.

Stockholm den 12 maj 2021

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.