Till innehåll på sidan

Digitaliseringen av den offentliga sektorn

Skriftlig fråga 2020/21:2780 av Mattias Karlsson i Luleå (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-06
Överlämnad
2021-05-07
Anmäld
2021-05-18
Svarsdatum
2021-05-19
Sista svarsdatum
2021-05-19
Besvarad
2021-05-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Regeringen klubbade Sveriges digitaliseringsstrategi 2017. Den satte målet att statliga myndigheter, kommuner och regioner ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter för att skapa en enklare vardag för privatpersoner och företag.

Trots den ambitiösa målsättningen så hamnar Sverige längst ned i OECD:s senaste rankning av medlemsstaternas arbete med digitalisering av den offentliga sektorn. Enligt OECD är Sverige sämst på proaktivitet och att utforma offentlig sektor för digitala processer. Vi är näst sämst på öppenhet som standard och användardriven utveckling. Och vi hamnar bland de tio sämsta vad gäller datadriven offentlig sektor och offentlig sektor som en plattform. Sverige riskerar att hamna hjälplöst efter i utvecklingen.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad avser statsrådet att göra för att skynda på och stärka Sveriges digitala utveckling?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2780 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

I2021/ 01 422 Infrastrukturdepartementet Energi- och digit s liseringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/21:2780 av Mattias Karlsson (M) Digitaliseringen av den offentliga sektorn

Mattias Karlsson har frågat mig vad jag avser att göra för att skynda på och stärka Sveriges digitala utveckling. Frågan ställs mot bakgrund av att Sverige hamnar längst ner i OECD:s ranking av medlemsstaternas arbete med digitalisering av den offentliga sektorn. Jag besvarade den 21 april 2021 en liknande fråga från Betty Malmberg (fråga 2020:21:2548 Åtgärder för ökad digitalisering).

Som jag nämnde i det tidigare svaret anser Myndigheten för digital förvaltning i en kommentar till OECD:s mätning att den placering som Sverige har i Digital Government Index är vilseledande och att det finns brister i den metodik som används i undersökningen. Detta leder till att länder med decentraliserade förvaltningar får ett sämre resultat. I undersökningen har man utgått ifrån att digitaliseringen styrs antingen centraliserat eller federativt. Detta skiljer sig från den decentraliserade förvaltning som vi har i Sverige. Det bör även poängteras att datamaterialet i OECD:s Digital Government Index senaste mätning 2019 är från 2018. Regeringen har sedan dess vidtagit flera åtgärder för att påskynda utvecklingen av den svenska digitala förvaltningen.

Regeringen delar myndighetens analys och anser att resultatet i OECD:s mätning behöver ställas i relation till liknande undersökningar på området. I EU-kommissionens mätning Digital Economy and Society Index (DESI), vars underindex ”Digital Public Services” mäter kvalitet och användning av digitala offentliga tjänster, placerade Sverige sig på tionde plats i den mätning som gjordes 2020. I FN:s mätning E-Government Development Index (EGDI), som mäter flera olika dimensioner av digital förvaltning, placerades Sverige på sjätte plats i mätningen för 2020.

Regeringen har sedan 2018 vidtagit flera åtgärder för att påskynda utvecklingen av den digitala förvaltningen, vilka förväntas positivt bidra till Sveriges digitala utveckling.

Myndigheten för digital förvaltning inrättades i september 2018 och har i uppdrag att samordna och stödja den förvaltningsgemensamma digitaliseringen i syfte att göra den mer effektiv och ändamålsenlig.

Regeringen uppdrog under 2019 åt ett antal myndigheter att etablera en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för informationsutbyte inom den offentliga sektorn och ett nationellt ramverk för grunddata som syftar till en effektivare och säkrare digital förvaltning och en ökad samordning. Efter regeringens förslag i budgetpropositionen för 2021 avsattes över 200 miljoner kronor för detta ändamål under 2021–2023.

Regeringen beslutade i december 2020 om ett fortsatt arbete i Digitaliseringsrådet som har i uppgift att bistå regeringen med kunskap för att nå de övergripande målen med digitaliseringspolitiken.

Regeringen uppdrog 2021 åt Verket för innovationssystem, Myndigheten för digital förvaltning, Post- och telestyrelsen och Vetenskapsrådet att gemensamt ta fram förslag till utformning och genomförande av ett strategiskt program för att möta och leda i den digitala strukturomvandlingen.

Jag vill försäkra Mattias Karlsson om att regeringen arbetar aktivt för att nå den ambitiösa målsättningen med digitaliseringspolitiken och visionen om ett hållbart digitaliserat Sverige.

Stockholm den 19 maj 2021

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.