Kinesisk censur av appar för troende

Skriftlig fråga 2020/21:2787 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-06
Överlämnad
2021-05-07
Anmäld
2021-05-18
Svarsdatum
2021-05-19
Sista svarsdatum
2021-05-19
Besvarad
2021-05-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det kinesiska förtrycket av religiösa och andra grupper som anses utgöra ett hot mot kommunistpartiets styrelseskick har som bekant länge varit tilltagande. Falungongutövare, muslimska uigurer och kristna har på olika sätt förföljts, trakasserats och fängslats. De har förminskats och förnekats den självklara rätten att tro på vad de vill, delvis genom att tvingas in i koncentrationsläger där de tvingas leva under omständigheter vi inte ens kan föreställa oss.

Det råder således inte något tvivel om att diktaturen på olika sätt försöker tygla människors tankar. Nu har dock nya rapporter visat på att förföljelsen trappats upp och censuren blivit allt hårdare. Kommunistpartiet försöker nu slå ut de digitala hjälpmedel som troende har, såsom exempelvis bibelappar. Vidare försöker man försvåra kommunikationen för troende genom att stänga ute dessa från populära tjänster som We Chat, som använts av många, och kyrkor tvingas delta i indoktrinering genom att behöva blanda in statssanktionerad propaganda med annan undervisning.

Det råder naturligtvis en förhållandevis bred enighet över partigränserna i Sverige om vikten av att stå upp för fundamentala friheter. Bland dessa kan rätten till åsikts- och yttrandefrihet inkluderas, men även rätten att tro på vad man vill så länge det inte skadar någon annan.

När nu hjärntvätten av civila i Kina intensifieras alltmer och troende drabbas allt hårdare önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Har ministern lyft problemet med ökad censur och ökat förtryck mot religiösa minoriteter i Kina inom det internationella samfundet på senare tid eller på annat sätt agerat till försvar för enskildas rätt till personlig tro?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2787 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2021 /07026 /06938 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2787 av Markus Wiechel (SD)
Kinesisk censur av appar för troende och fråga 2020/21:2790 av Björn Söder (SD) Kinas religiösa cyberkrig

Markus Wiechel har frågat mig om jag har lyft problemet med ökad censur och ökat förtryck mot religiösa minoriteter i Kina inom det internationella samfundet på senare tid eller på annat sätt agerat till försvar för enskildas rätt till personlig tro. Vidare har Björn Söder frågat mig om jag avser lyfta frågan om kommunistpartiets religiösa cyberkrig i mina samtal med den kinesiska kommunistiska regimen. Jag besvarar frågorna samlat.

Regeringen ser allvarligt på situationen för de mänskliga rättigheterna i Kina. UD:s senaste rapport om situationen för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Kina från 2019 beskriver hur religions- och övertygelsefriheten liksom yttrandefriheten i Kina inskränks. Bland annat måste församlingar och platser där religion utövas i regel registreras av myndigheter och officiell religionsutövning bevakas noggrant. Dessutom är förespråkande av politiska rättigheter, religionsfrihet och rättigheter för personer som tillhör religiösa minoriteter i regel förbjudet. Den direkta och indirekta censuren i Kina är omfattande, också på internet och olika digitala plattformar.

Sverige och EU tar regelbundet upp situationen för de mänskliga rättigheterna i Kina, i internationella sammanhang och i möten med kinesiska företrädare. Vid FN:s råd för mänskliga rättigheters senaste möte i mars 2021 höll Sverige ett anförande som särskilt belyste otillbörliga kränkningar av yttrande- och mediefriheten samt inskränkningar av de mänskliga rättigheterna som särskilt drabbar personer som tillhör minoritetsgrupper i Kina. Regeringen kommer fortsätta att ta upp dessa frågor i internationella sammanhang och i möten med kinesiska företrädare.

Stockholm den 19 maj 2021

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.