Till innehåll på sidan

Antal åtaganden för ställföreträdare

Skriftlig fråga 2020/21:2791 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-07
Överlämnad
2021-05-10
Anmäld
2021-05-18
Svarsdatum
2021-05-19
Sista svarsdatum
2021-05-19
Besvarad
2021-05-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Regeringen publicerade den 5 maj 2021 Ställföreträdarutredningens betänkande Gode män och förvaltare – en översyn (SOU 2021:36). Utredningen är omfattande och innehåller flera förslag som höjer kvalitetsnivån och förutsättningarna på området. Där saknas dock förslag om en begränsning av antalet åtaganden en ställföreträdare kan ha. Utredningen saknade uppdraget att ta fram ett lämpligt tak för antal åtaganden, så avsaknaden var tyvärr väntad.

Det är av stor vikt att systemet för gode män och förvaltare ses över och att förbättringar möjliggörs. Det befintliga systemet har överbelastats under en längre tid samt även utnyttjats av personer för ekonomisk vinning. I många fall har personer tagit sig an godmanskap för betydligt fler sökanden än vad som praktiskt är möjligt att hinna med för bibehållen kvalitet, uppdragsfullföljning samt med fullgott ansvarstagande.

Sverigedemokraterna efterlyser sedan tidigare en rimlig maximal gräns för antalet personer en ställföreträdare får företräda. Detta för att undvika utnyttjande för ekonomisk vinning eller att uppdragen inte klaras av med bibehållen hög kvalitet. Detta framgår i kommittémotionen Sverigedemokratisk insolvensrätt (motion 2020/21:1616 av Angelica Lundberg m.fl. (SD)).

Med anledning av problematiken, utredningsförslagen och avsaknaden av förslag om begränsning av antal uppdrag vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att verka för införandet av en begränsning av det antal åtaganden som en ställföreträdare maximalt kan ha?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2791 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/01888 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21: 2791 av Mikael Eskilandersson (SD)
Antal åtaganden för ställföreträdare

Mikael Eskilandersson har frågat mig om jag avser att verka för införandet av en begränsning av det antal åtaganden som en ställföreträdare maximalt kan ha.

För att kunna rekrytera gode män och förvaltare i den utsträckning som behövs är det viktigt att det finns tillgång till erfarna och lämpliga ställföreträdare som vill åta sig uppdrag. Lagstiftningen ställer redan i dag tydliga och höga krav på vem som får vara god man eller förvaltare. Det är däremot inte reglerat i lag hur många uppdrag en ställföreträdare får åta sig. Antalet uppdrag beaktas i stället inom ramen för den lämplighetsprövning som överförmyndaren alltid ska göra inför ett förordnande. En ställföreträdares förmåga att klara av flera uppdrag är avhängig hans eller hennes skicklighet och erfarenhet samt uppdragens komplexitet.

Ställföreträdarutredningen har nyligen föreslagit en rad förändringar av systemet med gode män och förvaltare i syfte att förbättra förutsättningarna att verka som ställföreträdare och stärka skyddet för enskilda. Det handlar bland annat om bättre utbildning och stöd till ställföreträdare och om stärkt tillsyn. Utredningen föreslår dessutom att det ska införas ett nationellt ställföreträdarregister. Enligt utredningen kan ett sådant register ytterligare förbättra överförmyndarens möjlighet att kontrollera att en ställföreträdare inte tar sig an fler uppdrag än han eller hon kan hantera.

För att säkerställa enskildas rättssäkerhet är det av avgörande betydelse att det sker en ordentlig kontroll av att den tilltänkte ställföreträdaren uppfyller lagens krav och att kontrollen följs upp av tillsyn. Jag ser fram emot att få ta del av remissinstansernas synpunkter på utredningens olika förslag när betänkandet remitteras.

Stockholm den 19 maj 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.