PCR-test vid tvångsutvisning

Skriftlig fråga 2020/21:2796 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-05-07
Överlämnad
2021-05-10
Anmäld
2021-05-18
Sista svarsdatum
2021-05-19
Svarsdatum
2021-05-26
Besvarad
2021-05-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I december förra året blev det känt att asylsökande kunde stoppa sin tvångsutvisning genom att vägra genomföra PCR-test för covid, viket vissa länder kräver för att ta emot sina egna medborgare. I sitt svar på riksdagsledamöters skriftliga frågor uppgav justitie- och migrationsministern följande:

För att kunna upprätthålla en human, rättssäker och långsiktigt hållbar migrationspolitik måste de som efter en rättssäker prövning av sina asylskäl fått ett avslagsbeslut återvända så snabbt som möjligt. Återvändandet ska i första hand ske frivilligt, men annars med tvång. Detta gäller även under rådande pandemi. – – – Regeringen följer även fortsatt frågan noga och är vid behov beredd att vidta ytterligare åtgärder.

Nu, fem månader efter de första uppgifterna, kommer nya signaler om asylsökande med utvisningsbeslut som vägrar testa sig och på så sätt hindrar verkställighet av beslutet.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:​


Har ministern vidtagit några åtgärder, och om ja, varför har dessa inte givit resultat? 

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2796 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/01889 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2796 av Boriana Åberg (M)
PCR-test vid tvångsutvisning

Boriana Åberg har frågat mig om jag har vidtagit några åtgärder när det gäller återvändande under rådande pandemi.

Återvändandefrågorna är prioriterade för regeringen och vi har upprätthållit en hög takt i återvändandet. Sedan 2014 har mer än 90 000 före detta asylsökande lämnat Sverige. För att kunna upprätthålla en human, rättssäker och långsiktigt hållbar migrationspolitik måste de som efter en rättssäker prövning av sina asylskäl fått ett avslagsbeslut återvända så snabbt som möjligt. Återvändandet ska i första hand ske frivilligt, men annars med tvång.

Pandemin medför emellertid naturligtvis särskilda utmaningar för arbetet med återvändande.

Regeringen arbetar aktivt med dessa frågor, bland annat genom en intensifierad dialog med mottagarländerna. Inom ramen för den dialogen förs också diskussioner om alternativ till covid-testning innan utresan. Återvändandet fortgår, men liksom för andra EU-länder med de begränsningar som är en ofrånkomlig följd av en pågående pandemi.

Stockholm den 26 maj 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.