Till innehåll på sidan

Norgeavtalet om sillråvara till beredningsindustrin

Skriftlig fråga 2020/21:2824 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-11
Överlämnad
2021-05-12
Anmäld
2021-05-18
Svarsdatum
2021-05-19
Sista svarsdatum
2021-05-19
Besvarad
2021-05-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Vid sillinläggningar är det viktigt att sillen har rätt storlek och fetthalt, vilket är egenskaper som finns hos sill som fångas i Norska havet och utanför Island. Därifrån har Sverige sedan länge importerat marinerad sill på tunna, utan att behöva betala tull. Men sedan månadsskiftet finns inte längre något avtal, varför råvaran nu är belagd med 10 procent i tull. Illa är också att den kvot vi för närvarande har tillgång till uppgår till en tredjedel av vårt normala behov. För att nå normalläge behöver vi därför köpa till ytterligare sill men då till en tullavgift om 20 procent.
Att vi för närvarande saknar avtal väntas därför medföra kraftiga fördyringar för såväl svensk beredningsindustri som för konsumenter. Samtidigt är svensk inlagd sill en stor exportprodukt. Inte minst genom Ikeas varuhus runt om i världen.

Med hänvisning till detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att säkerställa produktion och konkurrenskraft för denna viktiga exportvara liksom för arbetstillfällen inom beredningsindustrin?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2824 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)


Svar på fråga 2020/21:2824 av Betty Malmberg (M) Norgeavtalet om sillråvara till beredningsindustrin

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att säkerställa produktion och konkurrenskraft för den viktiga exportvaran sill liksom för arbetstillfällen inom beredningsindustrin.

Låt mig börja med att understryka angelägenheten av tillgång till sill av rätt fetthalt och storlek till konkurrenskraftiga priser. Tyvärr har förhandlingarna om unionstullkvoter för vissa fiskeriprodukter, som är kopplade till EES-avtalets finansieringsmekanism, försenats beroende på det sena antagandet av EU:s långtidsbudget. Jag är högst medveten om behovet av en tillförlitlig försörjning av denna betydelsefulla råvara av rätt kvalitet och kvantitet. I linje med livsmedelsstrategin för Sverige ska svensk livsmedelsproduktion öka och bidra till ökad sysselsättning och tillväxt.

Som bekant har EU exklusiv kompetens inom handelspolitiken, vilket innebär att EU har ensamrätt att lagstifta och sluta internationella avtal om tull och export/import. EU-kommissionen har ensamrätt att lägga fram ett förslag. Eftersom även de föregående förhandlingarna om finansiella mekanismen och därtill kopplade tullkvoter drog ut på tiden, har Sverige aktivt och i god tid påbörjat sitt påverkansarbete gentemot EU-kommissionen. Jag för dialog med EU-kommissionen och har bl.a. skickat ett brev i frågan till ansvarig kommissionär för att hitta en övergångslösning.

Stockholm den 19 maj 2021

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.