Kommissionens studie om genomiska tekniker

Skriftlig fråga 2020/21:2832 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-11
Överlämnad
2021-05-12
Anmäld
2021-05-18
Svarsdatum
2021-05-19
Sista svarsdatum
2021-05-19
Besvarad
2021-05-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Kommissionen har nyligen avslutat en studie om hur nya genomiska tekniker, såsom den Nobelprisbelönade gensaxen, ska betraktas framdeles. Kommissionen konstaterar glädjande nog att den nuvarande lagstiftningen är föråldrad och att det behövs ett nytt regelverk. Det är något som vetenskapssamhället länge har framhållit men som politiken inte har tagit tydlig ställning till.
Nya genomiska tekniker kan vara viktiga verktyg för att bidra till ett långsiktigt hållbart jord- och skogsbruk. Det gäller därmed även vår möjlighet att leva upp till målen i livsmedelsstrategin. Intressant i sammanhanget är att regeringens egen expertmyndighet Jordbruksverket redan 2015 uttalade att vissa växter framtagna med CRISPR-Cas9-teknik inte faller inom EU:s GMO-lagstiftning.

Med hänvisning till detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Kommer kommissionens rapport att påverka statsrådets agerande i EU-sammanhang gällande synen på att använda genomiska tekniker vid växtförädling, och i så fall hur?​

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2832 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)


Svar på fråga 2020/21:2832 av Betty Malmberg (M)
Kommissionens studie om genomiska tekniker

Betty Malmberg har frågat mig om kommissionens rapport kommer att påverka mitt agerande i EU-sammanhang gällande synen på att använda genomiska tekniker vid växtförädling, och i så fall hur.

Regeringen välkomnar den gedigna studien. Regeringen instämmer i studiens slutsatser och att den sammantagna lagstiftningen för genetiskt modifierade organismer (GMO -lagstiftningen) behöver ses över när det gäller genomförandet för vissa användningar av nya genomiska tekniker. Regeringen ser fram emot den fortsatta processen och konstruktiva förslag från kommissionen. Regeringen ser positivt på att man tar mer hänsyn till produktens egenskaper och användning vilket skulle möjliggöra en bättre analys av produktens säkerhet med avseende på människors och djurs hälsa och miljön. Regeringen konstaterar att det finns en oro när det gäller säkerhet och risker för miljöpåverkan, för samexistens med s.k. ”GMO-fritt” jordbruk och ekoproduktion samt frågeställningar om märkning och konsumenters rätt till information. Regeringen anser att tekniska framsteg och innovationer bör användas för att påskynda omställningen till ett hållbart livsmedelssystem samtidigt som säkerhet och risker för påverkan på hälsa och miljö behöver hanteras.

Studien innehåller inga policyförslag. Regeringen kommer att noggrant analysera de förslag som lämnas och verka för att en ändamålsenlig lagstiftning som tar hänsyn till risker på ett proportionerligt sätt och som är så flexibelt utformad att den står sig när tekniken utvecklas.

Stockholm den 19 maj 2021

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.