Objektiv undervisning i skolan

Skriftlig fråga 2020/21:2837 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-11
Överlämnad
2021-05-12
Anmäld
2021-05-18
Svarsdatum
2021-05-19
Sista svarsdatum
2021-05-19
Besvarad
2021-05-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Den 30 april kom återkopplingen från utbildningsministern på ett par frågor från undertecknad (2020/21:2588) och Björn Söder. Det anmärkningsvärda svaret från ministern föranledde ytterligare en fråga, men denna gång från Eric Palmqvist (2020/21:2735). Utan att blanda in egna slutsatser är det enkelt att konstatera att de frågeställningar som lyfts mot bakgrund av en förälders oro för hur vederbörandes barns utbildning går till är minst sagt relevanta, då vi är många som kan vittna om att det i skolan förekommer politisk indoktrinering. Exemplen på detta rör inte bara föreläsningar, som föräldrar nu tack vare distansundervisningen kan ta del av, utan företeelsen har pågått en längre tid.

På sociala medier florerar det bland annat en sida i en lärobok som är minst sagt allvarlig. I boken får vi läsa om Hamed som ska rösta för första gången. Där konstateras det att han inte ska rösta på Sverigedemokraterna, eftersom de inte gillar människor som kommer till Sverige från andra länder. Vidare står det att Sverigedemokraterna inte gillar sådana som Hamed. Boken i fråga har enligt uppgift åtminstone använts i Forshaga kommun för ett par år sedan men säkerligen även på en rad andra orter i Sverige och säkerligen än i dag. Att så är fallet och att den är till för just undervisning kan konstateras då boken (Valet är ditt av Nypon förlag) enbart kan beställas av skolor. Boken finns även på ett flera bibliotek i Stockholms län under kategorin Lättläst, Träna svenska.

Undertecknad har själv främst i samband med valrörelser fått höra hur elever, inte alltför sällan förstagångsväljare, har berättat om vad lärarna säger om Sverigedemokraterna. Vidare har det varit tydligt, inte minst i samband med skolbesök, att det ofta ges en felaktig och kraftigt negativt vinklad bild av Sverigedemokraterna i en rad skolor. Att detta sker bekräftas även i en intervju publicerad på den alternativa mediekanalen Samnytt.

Det vi sett är, milt uttryckt, oacceptabelt.

Av den anledningen önskas utbildningsminister Anna Ekström svara på följande fråga:

 

Avser ministern att, mot bakgrund av exempelvis den litteratur eller de vittnesmål som framkommit, vidta åtgärder för att säkerställa att den undervisning som skolan bedriver är objektiv? ​

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2837 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

U2021/02614 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2837 av Markus Wiechel (SD)
Objektiv undervisning i skolan

Markus Wiechel har frågat mig om jag avser att, mot bakgrund av exempelvis den litteratur eller de vittnesmål som framkommit, vidta åtgärder för att säkerställa att den undervisning som skolan bedriver är objektiv.

Av regeringsformen framgår att den som fullgör offentliga förvaltnings-uppgifter ska i sin verksamhet iaktta saklighet och opartiskhet (1 kap. 9 §). Kraven på saklighet och opartiskhet kan sammanfattas under det gemensamma begreppet objektivitetsprincipen. Denna princip gäller vid såväl kommunala som fristående skolor som bedriver utbildning enligt skollagen. Vidare ställs i läroplanerna krav på att undervisningen ska vara saklig och allsidig. Lärare ska i sin undervisning iaktta nämnda princip och vad som följer av läroplanen.

Av skollagen (2010:800) framgår att eleverna ska ha tillgång till böcker och andra lärverktyg som behövs för en tidsenlig utbildning. I grundskolans läroplan anges att rektorn har ett särskilt ansvar för att skolans arbetsmiljö utformas så att alla elever, för att själva kunna söka och utveckla kunskaper, ges aktivt lärarstöd och får tillgång till och förutsättningar att använda läromedel av god kvalitet samt andra lärverktyg för en tidsenlig utbildning, bland annat skolbibliotek och digitala verktyg. Av motsvarande skrivning i läroplanen för gymnasieskolan framgår det att rektorn har ett särskilt ansvar för att utbildningen utformas så att alla elever, för att själva kunna söka och utveckla kunskaper, ges handledning och får tillgång till och förutsättningar att använda läromedel av god kvalitet samt andra lärverktyg för en tidsenlig utbildning, bland annat skolbibliotek och digitala verktyg.

Branschorganisationen Läromedelsföretagen, med 18 medlemsföretag som tillsammans står för utgivning av majoriteten av skolans läromedel, har antagit en kvalitetspolicy för tryckta och digitala läromedel. Denna kvalitetspolicy ska bland annat säkerställa att de läromedel som ges ut av Läromedelsföretagen är förankrade i skolans värdegrund och utgår från läroplaner, ämnesplaner och kursplaner.

Regeringen gav den 28 november 2019 en särskild utredare i uppdrag att bland annat analysera hur val av läromedel görs och föreslå hur val av ändamålsenliga och tillgängliga läromedel av hög kvalitet kan underlättas samt hur statens roll bör se ut när det gäller läromedel (dir. 2019:91). Utredningen om stärkta skolbibliotek och läromedel ska redovisa sitt uppdrag senast den 15 augusti 2021. Regeringen kommer efter att utredningen har redovisat sitt uppdrag, och efter beredning av utredningens förslag, att ta ställning till vilka åtgärder som regeringen eventuellt vidtar när det gäller läromedel i svensk skola.

Jag har stort förtroende för att de som arbetar inom skolväsendet utför sina uppgifter på ett sakligt och korrekt sätt. Med grund i skollagen och med de styrdokument som läroplanerna utgör samt den utredning som regeringen tillsatt stödjer regeringen skolan i detta arbete.

Stockholm den 19 maj 2021

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.