Till innehåll på sidan

Förlängd rätt till tjänstledighet för att bedriva näringsverksamhet

Skriftlig fråga 2020/21:2838 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-11
Överlämnad
2021-05-12
Anmäld
2021-05-18
Svarsdatum
2021-05-19
Sista svarsdatum
2021-05-19
Besvarad
2021-05-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Sverige behöver fler företag om framtidens utmaningar ska klaras. Företagsklimatet behöver gynnas i största allmänhet. Utöver det kan staten ta initiativ till riktade insatser för denna måluppfyllelse.

I Sverige finns sedan länge möjligheten att få stöd till start av näringsverksamhet, även kallat starta-eget-bidrag, genom program som hanteras av Arbetsförmedlingen. För att få delta i dessa program krävs dock att man är arbetslös och passar in i något av ett antal förutbestämda kriterier. Det är relevant att framhålla att denna arbetsmarknadspolitiska åtgärd överlag är framgångsrik och att siffrorna ser bra ut gällande att deltagarna hittar en fast försörjning efter programmet.

De som har störst förutsättningar att starta och driva framtidens innovativa och högteknologiska företag finns förmodligen inte i kategorin arbetssökande, utan i de allra flesta fall bygger de upp sina företag på andra vägar. Har man ett fast arbete och bär på en företagsidé kan dock steget vara stort att lämna en trygg anställning för att testa vingarna med ett eget företag, varpå samhället riskerar att gå miste om sådant som skulle kunna få ekonomin och arbetsmarknaden att växa.

I dag ges i lagen (1997:1293) om rätt till tjänstledighet för att bedriva näringsverksamhet rätt till sådan ledighet under vissa fastställda kriterier, exempelvis att verksamhet inte får konkurrera med arbetsgivarens verksamhet. Detta är givetvis bra men kan endast ske i högst sex månader, varför Sverigedemokraterna förespråkar att tiden förlängs till minst tolv månader.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark följande:

 

Avser ministern att verka för en förlängning av rätten till tjänstledighet för att bedriva näringsverksamhet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2838 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

A2021/ 01135/ARM Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2838 av Tobias Andersson (SD) Förlängd rätt till tjänstledighet för att bedriva näringsverksamhet

Tobias Andersson har frågat mig om jag avser att verka för en förlängning av rätten till tjänstledighet för att bedriva näringsverksamhet.

Arbetsrätten ska skapa förutsättningar för ett arbetsliv som tillgodoser både arbetstagarnas och arbetsgivarnas behov av flexibilitet, trygghet och inflytande. När det gäller möjligheten till tjänstledighet för den som vill starta eget företag finns precis som Tobias Andersson skriver redan i dag en sådan lagstadgad rättighet. Enligt lagen (1997:1293) om rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet har en arbetstagare rätt till ledighet från sitt arbete under högst sex månader för att själv eller genom juridisk person bedriva näringsverksamhet. Arbetstagarens verksamhet får dock inte konkurrera med arbetsgivarens verksamhet och ledigheten får heller inte innebära väsentlig olägenhet för arbetsgivarens verksamhet.

Regeringen arbetar aktivt för att skapa ett näringslivsklimat med goda förutsättningar för företagande och entreprenörskap. Vi har genomfört ett antal åtgärder för att underlätta för den som vill starta företag.

Stockholm den 19 maj 2021

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.