Inventering av fjällnära skogar

Skriftlig fråga 2020/21:284 av Kjell-Arne Ottosson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-22
Överlämnad
2020-10-23
Anmäld
2020-11-03
Svarsdatum
2020-11-04
Sista svarsdatum
2020-11-04
Besvarad
2020-11-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Det har via en artikel i Land Skogsbruk nr 37 den 4 september 2020 framkommit att länsstyrelsen på Naturvårdsverket uppdrag under 2020 bedriver en inventering av stora arealer fjällnära skog i bland annat Jämtlands län. Inventeringen sker både med helikopter och på marken, dock utan att informera berörda skogsägare. Enligt de berörda länsstyrelserna vet de varken hur många eller vilka markägare som berörs av inventeringen, och de anser sig därmed inte ha möjlighet att gå ut med information. Utöver detta har de enligt utsago i artikeln inte heller tid att göra det. Tyvärr är det också mycket svårt för markägare att få ut kartor över inventeringen från länsstyrelserna. Inventeringen omfattar enligt uppgift från Länsstyrelsen i Jämtlands län också närbelägna skogar nedanför gränsen för fjällnära skog.

Många av de berörda privata skogsägarna upplever att inventeringen är en förtäckt nyckelbiotopsinventering för att kringgå riksdagens beslut att upphöra med nyckelbiotopsinventering i Skogsstyrelsens regi. Förtroendet för de statliga myndigheterna när det gäller frågor om skog och skydd av skog är mycket lågt hos en stor del av Sverige skogsägare, och detta förfaringssätt späder på misstroendet. 

Enligt tidningsartikeln i Land fick länsstyrelsen uppdraget vid midsommar med anledning av att den pågående Skogsutredningen vill veta omfattningen av fjällnära skogar med höga naturvärden.

Totalt i de fyra berörda länen, från Dalarna i söder till Norrbotten i norr, är det 325 000 hektar som ska inventeras.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

På vilket sätt harmoniserar inventeringen av fjällnära skog med beslutet i punkt 26 i januariavtalet att avbryta den landsomfattande nyckelbiotopsinventeringen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:284 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Svar på fråga 2020/21:284 av Kjell-Arne Ottosson (KD)
Inventering av fjällnära skogar

Kjell-Arne Ottosson har frågat mig på vilket sätt inventeringen av fjällnära skog harmoniserar med beslutet i punkt 26 i januariavtalet att avbryta den landsomfattande nyckelbiotopsinventeringen.

Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen fick den 11 november 2019 ett uppdrag från Skogsutredningen (M 2019:02). Uppdraget har inte getts av regeringen och av den information jag har ingick att bedöma hur stor areal värdekärna det finns i det fjällnära området och i nära angränsande skog nedanför gränsen för fjällnära skog. Uppdraget ska ha redovisats till utredningen i februari 2020. Naturvårdsverket har sedan på eget initiativ beviljat medel till länsstyrelserna för en inventering av det som i redovisningen kallas kontinuitetsskogar, för att ta reda på om de har höga naturvärden. Denna inventering är inte något uppdrag från Skogsutredningen. Inventeringen har genomförts med den metod som länsstyrelserna normalt använder vid inventering av skog och som skiljer sig från Skogsstyrelsens nyckelbiotopsinventering. Inga nyckelbiotoper ska ha pekats ut i samband med länsstyrelsernas inventering. Det finns därför ingen koppling till nyckelbiotopsinventeringen i denna fråga.

Skogsutredningen ska undersöka möjligheterna och lämna förslag på åtgärder för stärkt äganderätt till skog, nya flexibla skydds- och ersättningsformer vid skydd av skogsmark samt hur internationella åtaganden om biologisk mångfald ska kunna förenas med en växande cirkulär bioekonomi. Syftet med utredningen är bland annat att värna och stärka den privata äganderätten till skogen genom att stärka rättssäkerheten för markägare och företag, och säkerställa att markägare får ekonomisk kompensation för inskränkningar i ägande- och brukanderätten i den utsträckning de har rätt till.

Mot bakgrund av Skogsutredningens syfte tycker jag att det är viktigt att utredaren får ett bra underlag för att basera sina ställningstaganden på angående den fjällnära skogen. Min förhoppning är att de nämnda underlagen används i utredningens syfte och arbete.

Stockholm den 4 november 2020

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.