Att värna demokratin

Skriftlig fråga 2020/21:2853 av Michael Rubbestad (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-12
Överlämnad
2021-05-12
Anmäld
2021-05-18
Svarsdatum
2021-05-19
Sista svarsdatum
2021-05-19
Besvarad
2021-05-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Hamed ska inte rösta på Sverigedemokraterna. De gillar inte människor som kommer till Sverige från andra länder.

Dessa rader finns att läsa i boken Valet är ditt av Christina Wahldén (2014). Boken riktar sig primärt till nyanlända och ämnar informera om Sveriges allmänna val.

Boken har enligt uppgift använts inom sfi (svenska för invandrare) och inom samhällskunskapen på mellanstadiet, och har den senaste tiden väckt debatt på sociala medier efter att en elev i Forshaga kommun reagerat och publicerat ett foto av bokens ovan nämna citat på internet. Boken är mycket tydligt partisk och utmålar Sverigedemokraterna som onda och avråder indirekt nyanlända människor och grundskoleelever från att lägga sin röst på Sverigedemokraterna i Sveriges allmänna val.

Minst två av Sveriges myndigheter, vars syfte bland annat är att främja demokratin, rekommenderar denna bok. Det gäller dels Myndigheten för tillgängliga medier (MTM), som verkar för att alla ska ha tillgång till litteratur och samhällsinformation utifrån sina egna unika förutsättningar, dels Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM), som verkar för att tillgängliggöra litteratur och samhällsinformation till personer med funktionsnedsättning.

I Sverige råder åsiktsfrihet, och det står var och en fritt att tycka som han eller hon vill om ett eller flera enskilda partier, som exempelvis Sverigedemokraterna. Att inte bara en, utan två statliga myndigheter konstaterat rekommenderar denna litteratur, som på ett mycket tydligt vis försöker påverka läsaren i en politisk riktning, är ett mycket allvarligt problem och ett direkt hot mot demokratin.

Man kan undra om inte ministern hade reagerat tidigare om boken i stället hade haft en hypotetisk passage som löd att Hamed ska inte rösta på Miljöpartiet. De gillar inte flygplan så då kan Hamed inte besöka sin familj i sitt hemland.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Anser ministern att statliga myndigheter som rekommenderar tydligt partisk litteratur och samhällsinformation är ett demokratiskt problem, och vad avser ministern i sådana fall att vidta för åtgärder för att demokratin ska värnas?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2853 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)


Svar på fråga 2020/21:2853 av Michael Rubbestad (SD)
Att värna demokratin

Michael Rubbestad har frågat mig om jag anser att statliga myndigheter som rekommenderar tydligt partisk litteratur och samhällsinformation är ett demokratiskt problem, och vad jag i sådana fall avser att vidta för åtgärder för att demokratin ska värnas.

Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) har i uppdrag att verka för att alla ska ha tillgång till litteratur, nyheter och samhällsinformation utifrån vars och ens förutsättningar oavsett läsförmåga eller funktionsnedsättning. Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) har i uppdrag att verka för att alla oavsett funktionsförmåga ska få förutsättningar att nå målen för sin utbildning. Såväl MTM som SPSM erbjuder på sina webbsidor en materialbank där användare kan söka efter tillgänglighetsanpassade läromedel inom olika ämnesområden. Jag vill understryka att den bok som är utgångspunkten för Michael Rubbestads fråga inte har producerats av någon av myndigheterna utan är utgiven av ett kommersiellt förlag.

Tillgången till läromedel anpassade till barn, elever och vuxenstuderande med funktionsnedsättning eller med andra särskilda behov är en viktig fråga för demokratin och för hela samhället.

Av skollagen (2010:800) framgår att eleverna ska ha tillgång till böcker och andra lärverktyg som behövs för en tidsenlig utbildning. I grundskolans läroplan anges att rektorn har ett särskilt ansvar för att skolans arbetsmiljö utformas så att alla elever, för att själva kunna söka och utveckla kunskaper, ges aktivt lärarstöd och får tillgång till och förutsättningar att använda läromedel av god kvalitet samt andra lärverktyg för en tidsenlig utbildning, bland annat skolbibliotek och digitala verktyg. Av motsvarande skrivning i läroplanen för gymnasieskolan framgår det att rektorn har ett särskilt ansvar för att utbildningen utformas så att alla elever, för att själva kunna söka och utveckla kunskaper, ges handledning och får tillgång till och förutsättningar att använda läromedel av god kvalitet samt andra lärverktyg för en tidsenlig utbildning, bland annat skolbibliotek och digitala verktyg.

Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att bland annat analysera hur val av läromedel görs samt föreslå hur statens roll bör se ut när det gäller läromedel (dir. 2019:91). Utredningen om stärkta skolbibliotek och läromedel ska redovisa sitt uppdrag senast den 15 augusti 2021.

Av regeringsformen framgår att den som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter i sin verksamhet ska iaktta saklighet och opartiskhet (1 kap. 9 §). Kravet på saklighet och opartiskhet omfattar även myndigheternas rekommendationer av pedagogiska material. Jag har stort förtroende för att såväl statliga myndigheter som skolväsendet utför sina uppgifter på ett sakligt och korrekt sätt och att de även tar ansvar för att återkommande kvalitetsgranska och utveckla sina interna processer.

Stockholm den 19 maj 2021

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.