Förhöjda strålningsnivåer i Tjernobyl

Skriftlig fråga 2020/21:2879 av Alexandra Anstrell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-05-17
Överlämnad
2021-05-17
Anmäld
2021-05-18
Besvarad
2021-05-26
Sista svarsdatum
2021-05-26
Svarsdatum
2021-05-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Något håller på att hända i de begravda resterna efter Tjernobyls kärnkraftverk i Ukraina. Enligt forskarnas mätinstrument har strålningen blivit starkare den senaste tiden. Förra sommaren uppmätte Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) förhöjda nivåer av radioaktiv strålning i Stockholm. Då detekterades tre radioaktiva ämnen: cesium-134, cesium-137 och rutenium-103. Det gick då inte att fastställa ursprunget till de uppmätta värdena. Ingen händelse som kan ha orsakat den förhöjda strålningen hade då rapporterats i något land.

Min fråga till miljö- och klimatminister Per Bolund är därför:

 

Vilken bedömning gör ministern när det gäller orsaken till de förhöjda strålningsnivåerna i Tjernobyl, och vilka åtgärder har ministern vidtagit för att stödja Ukraina när det gäller forskning och kärnsäkerhet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2879 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)


Svar på fråga 2020/21:2879 av Alexandra Anstrell (M) Förhöjda strålningsnivåer i Tjernobyl

Alexandra Anstrell har frågat mig om vilken bedömning jag gör när det gäller orsaken till de förhöjda strålningsnivåerna i Tjernobyl, och vilka åtgärder jag vidtagit för att stödja Ukraina när det gäller forskning och kärnsäkerhet.

Precis som Alexandra Anstrell skriver i sin fråga har media rapporterat om att stigande nivåer av neutroner uppmätts i vissa utrymmen innanför den sarkofag som byggts över den havererade reaktor fyra i Tjernobyl. Enligt den information jag fått från Strålsäkerhetsmyndigheten har man ännu inte kunnat hitta orsaken till detta. Strålsäkerhetsmyndigheten följer utvecklingen och bedömer att ökningen sker långsamt och att det i dagsläget inte föreligger någon akut risk för allvarligare händelser.

Regeringen har i många år bistått Ukraina – både bilateralt och via olika organisationer och multilateralt samarbete – med att höja säkerheten vid de kärntekniska anläggningarna i Ukraina. Genom Strålsäkerhetsmyndighetens utvecklingssamarbete med Ukraina bidrar Sverige till att utveckla landets ramverk och myndigheter för kärnsäkerhet, strålskydd och icke-spridning. Sverige medverkar också i flera multilaterala sammanhang gällande stöd till Ukraina och Tjernobyl såsom genom EU, OECD:s kärnenergibyrå NEA och Europeiska utvecklingsbanken (EBRD). Sverige har bidragit finansiellt till EBRD:s kärnsäkerhetsfond (NSA) och Tjernobylfonden (CSF) varigenom uppförandet av den nya sarkofagen över den havererade reaktorn finansierades.

Stockholm den 26 maj 2021

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.