Till innehåll på sidan

Tillväxtverkets arbete med enkla digitala myndighetskontakter

Skriftlig fråga 2020/21:288 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-23
Överlämnad
2020-10-26
Anmäld
2020-11-03
Svarsdatum
2020-11-04
Sista svarsdatum
2020-11-04
Besvarad
2020-11-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Det återfinns en stor differens mellan regeringens anslagsförslag i budgetpropositionen och Tillväxtverkets eget uppskattade behov av finansiering för sin verksamhet. I verkets budgetunderlag för 2021–2023 skriver de bland annat att behovet av fortsatt finansiering av verksamt.se och insatser för enkla digitala myndighetskontakter kvarstår.

Redan i sitt budgetunderlag för 2020–2022 lämnade Tillväxtverket förslag om att utveckla ett ekosystem för enkla digitala myndighetskontakter. Ett förslag som återkom inför 2021. Flera av de myndigheter som har omfattande kontakter med företag förankrade målbilden för enkla digitala myndighetskontakter under 2019.

Tillväxtverket pekar på att det krävs ytterligare finansiering för utveckling av ett mer heltäckande digitalt ekosystem för att nå de förenklingar som efterfrågas av företagen avseende exempelvis enklare uppgiftslämnande, tillämpning av regler och kortare handläggningstider. Regeringen gör en annan bedömning, då den inte går Tillväxtverket till mötes.

Mot bakgrund av detta riktar jag följande fråga till näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Av vilken anledning får inte myndigheten det den efterfrågar i sitt budgetunderlag, och avser ministern att på andra sätt verka för att förenkla digitala myndighetskontakter?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:288 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Svar på fråga 2020/21:288 av Tobias Andersson (SD)
Tillväxtverkets arbete med enkla digitala myndighetskontakter

Tobias Andersson har frågat mig av vilken anledning Tillväxtverket inte får det myndigheten efterfrågar i sitt budgetunderlag, och om jag avser att på andra sätt verka för att förenkla digitala myndighetskontakter.

Att underlätta företagens uppgiftslämnande genom digitalisering är ett av målen för förenklingspolitiken. Regeringen överväger och beslutar löpande om initiativ som kan förenkla företagens digitala myndighetskontakter.

Tillväxtverket arbetar med ett flertal typer av insatser som på olika sätt ska underlätta att starta och driva företag. Digitalisering är en viktig komponent i detta arbete. Tillsammans med Statens jordbruksverk och Livsmedelsverket har myndigheten exempelvis utvecklat en prototyp för en s.k. samtjänst för vattenbruk. Tillväxtverket har också i uppdrag att i linje med den s.k. värdemodellen, dvs. ett gemensamt system för enkla digitala myndighetskontakter som har föreslagits av Tillväxtverket, Bolagsverket och Skatteverket, vidta nödvändiga åtgärder för att realisera värdemodellen för några centrala grenar inom livsmedelskedjan. Det ska bl. a. ske genom att skapa tjänster för sammanhållna guidade processer och för samlad information till uppgiftslämnaren om hur ärendet fortskrider.

Förutom Tillväxtverket har flera andra myndigheter uppdrag som på olika sätt bidrar till att förenkla företagens digitala myndighetskontakter. Ett exempel är Myndigheten för digital förvaltning som i samverkan med andra myndigheter arbetar med att etablera en säker och effektiv infrastruktur för förvaltningsgemensamt informationsutbyte samt med att analysera förutsättningarna för kommuners och regioners deltagande i den förvaltningsgemensamma digitala infrastrukturen. Vidare utvecklar Bolagsverket tjänsten för digitalt inlämnande av årsredovisningar till att omfatta alla företagsformer som ska offentliggöra sin årsredovisning genom att skicka den till Bolagsverket.

Förordningen (2018:1264) om digitalt inhämtande av uppgifter från företag syftar till att skapa förutsättningar för att hålla företagens uppgiftslämnande till ett minimum. Förordningen omfattar 67 myndigheter och anger att när berörda myndigheter utvecklar system för inhämtande av uppgifter från företag, är huvudregeln att de ska utformas för digitalt uppgiftslämnande och tillhörande kommunikation.

Som underlag för regeringens samlade bedömning av statsförvaltningens budget lämnar myndigheter under regeringen varje år in budgetunderlag för respektive myndighets verksamhet. Tillväxtverkets budgetunderlag för 2021–2023 är därmed ett av många underlag som ligger till grund för regeringens förslag till budgetproposition för 2021 (prop. 2020/21:1). Inom utgiftsområde 24 föreslår regeringen för 2021 att 327 miljoner kronor anvisas på anslag 1:4 Tillväxtverket. Beslut om fördelning av anslagsmedel för 2021 fattas genom regleringsbrev, efter riksdagens beslut i december om statens budget.

I budgetpropositionen framhåller regeringen även att ambitionen är att verksamt.se fortsatt ska vara ett viktigt redskap för att förenkla och underlätta för företagare. Myndighetsgemensamma digitala tjänster såsom verksamt.se och det föreslagna digitala ekosystemet har potential att förenkla för medborgare och företagare, men medför ofta utmaningar när det gäller finansieringslösningar. Regeringen har därför bl.a. gett Ekonomistyrningsverket i uppdrag att analysera finansieringsformerna för förvaltningsgemensamma digitala immateriella anläggningstillgångar, för att skapa förutsättningar för mer förvaltningsgemensam utveckling och främja digitalisering inom staten. Ekonomistyrningsverkets rapport lämnades nyligen och analyseras nu vidare inom Regeringskansliet.

Stockholm den 4 november 2020

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.