De utlovade stöden till kollektivtrafiken

Skriftlig fråga 2020/21:29 av Thomas Morell (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-10
Överlämnad
2020-09-11
Anmäld
2020-09-15
Svarsdatum
2020-09-23
Sista svarsdatum
2020-09-23
Besvarad
2020-09-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Coronapandemin har halverat kollektivtrafikresandet i Sverige, en dramatisk nedgång. Resandet med kollektiva färdmedel har minskat från 31 procent av det motoriserade resandet 2019 till 15,7 procent i maj enligt Kollektivtrafikbarometern. Det kraftigt minskade kollektivtrafikresandet har lett till att de regionala kollektivtrafikmyndigheterna och länstrafikbolagen går med 1 miljard kronor i förlust, varje månad. För 2020 kan förlusten uppgå till över 9 miljarder kronor. Detta riskerar i sin tur att leda till en nedåtgående spiral av omfattande sparbeting från regioner och kommuner och ytterligare minskat kollektivtrafikresande.

Kollektivtrafiken är också en stor arbetsgivare, med över 36 000 arbetstillfällen över hela Sverige. Men vi har redan sett stora varsel på grund av neddragen trafik i coronakrisens spår. Investeringar för framtiden och nödvändig utveckling av de kollektiva färdmedlen riskerar att gå om intet. Vi ser också att flera länstrafikbolag minskar utbudet av linjer, främst på landsbygden.

Branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik lyfter frågan om det utlovade stödet på 3 miljarder från regeringen, pengar som ännu inte levererats till operatörerna inom kollektivtrafiken. Stöden utlovades redan i våras, och nu är vi inne i september månad och inga pengar har kommit operatörerna till del.

Med en miljard i förlust varje månad förstår man det orimliga i den här situationen. Ska vi ha en fungerande kollektivtrafik efter coronapandemin måste stödpengarna betalas ut omgående!

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

När avser ministern och regeringen att betala de utlovade ekonomiska stöden till operatörerna inom kollektivtrafiken?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:29 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)




Svar på fråga 2020/21:29 av Thomas Morell (SD)
De utlovade stöden till kollektivtrafiken

Thomas Morell har frågat finansministern när hon och regeringen avser betala ut de utlovade ekonomiska stöden till operatörerna inom kollektivtrafiken.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Den pågående pandemin ställer stora krav på att kollektivtrafiken bedrivs på ett säkert sätt för att undvika smittspridning. Turtäthet och kapacitet behöver upprätthållas i den omfattning som krävs för att minska risken för trängsel. Som en följd av de av Folkhälsomyndigheten utfärdade rekommendationerna har resandet med kollektivtrafiken minskat vilket medfört minskade intäkter för de regionala kollektivtrafikmyndigheterna.

Det direkta stödet till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna på 3 miljarder kronor som beslutades efter förslag i en ändringsbudget före sommaren är utformat i enlighet med branschens önskemål om att kompensera för minskade biljettintäkter fram till 30 juni 2020. För att säkerställa en god ordning i Trafikverkets hantering av ansökningarna behöver bokslut per sista juni färdigställas hos de 21 regionala kollektivtrafikmyndigheterna. Trafikverkets ansökningsperiod för stödet pågår sedan under veckorna 38–40. Därefter granskar Trafikverket inkomna ansökningar och kommer kort därefter besluta om utbetalning.

I budgetpropositionen för 2021 föreslår regeringen ytterligare ett riktat stöd till kollektivtrafiken på 2 miljarder kr. Därutöver har regeringen för 2020 tillfört 26 miljarder kronor till det generella statsbidraget till kommuner och regioner, varav 12,5 miljarder kronor föreslås som ett permanent tillskott. För 2021 har ytterligare 10 miljarder kronor tillförts.

Sammanlagt görs stora insatser för att minska smittspridningen i kollektivtrafiken.

Stockholm den 22 september 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.