Hot om konkursvåg

Skriftlig fråga 2020/21:2916 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-05-19
Överlämnad
2021-05-20
Anmäld
2021-05-21
Sista svarsdatum
2021-05-26
Svarsdatum
2021-05-28
Besvarad
2021-05-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Svenskt Näringsliv har släppt en rapport som visar att de strikta återbetalningskraven på skatteanstånden är en tickande konkursbomb.

Svenskt Näringslivs rapport pekar på att om 12 månader ska företagen börja betala av sina totalt 47 miljarder kronor i skulder. Den korta återbetalningstiden är så allvarlig att den riskerar att utlösa en massiv konkursvåg i vissa branscher under 2022. Framför allt är det hotell och restauranger som ligger i farozonen – branscher som redan innan varit extremt hårt ansatta av snabba beslut och omställningar.

Risken blir då stor att vi riskerar att ytterligare befästa arbetslösheten för dem som redan nu har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Det är nämligen inom dessa näringar som många får sitt första jobb.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att se över återbetalningskraven och vidta några åtgärder för att minimera skadeverkningarna för landets företagare och förhindra den konkursvåg som annars riskerar uppstå?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2916 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Fi2021/ 02063 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2916 av Lars Hjälmered (M)
Hot om konkursvåg

Lars Hjälmered har frågat mig om jag avser att se över återbetalningskraven för de tillfälliga skatteanstånden och vidta några åtgärder för att minimera skadeverkningarna för landets företagare och förhindra den konkursvåg som annars riskerar att uppstå.

Spridningen av det nya coronaviruset har påverkat svenska företag drastiskt. Sedan utbrottet har regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterat historiskt omfattande åtgärder för att bland annat lindra effekterna för jobb och företag. Åtgärderna spänner brett och omfattar en rad områden. En av dessa åtgärder är möjligheten för företag att få anstånd med inbetalning av preliminär skatt på lön, arbetsgivaravgifter och mervärdesskatt. Anståndsmöjligheten trädde i kraft redan den 30 mars 2020.

Ett viktigt syfte med dessa s.k. tillfälliga anstånd är att dämpa tillfälliga likviditetsproblem för företag i den exceptionella situation som råder. Detta likviditetsstöd har utnyttjats i mycket hög utsträckning. Den 24 maj 2021 hade Skatteverket fattat totalt ca 187 000 anståndsbeslut avseende drygt 49 000 företag. Det sammanlagda anståndsbeloppet uppgick vid samma tidpunkt till ca 52,2 miljarder kronor. Av detta belopp hade ca 21,4 miljarder kronor betalats tillbaka. Det utestående anståndsbeloppet uppgick alltså till ca 30,8 miljarder kronor.

Möjligheterna till tillfälliga anstånd har utökats vid flera tillfällen och regelverket har kontinuerligt anpassats utifrån utvecklingen av pandemin och dess effekter. Ett exempel är den möjlighet till förlängning av anståndstiden som trädde i kraft i februari i år och som innebär att anståndstiden kan vara högst två år, i stället för ett år som tidigare har gällt. Här kan det nämnas att en skattskyldig kan välja att betala tillbaka hela eller delar av anståndsbeloppet även under anståndstiden.

Regeringen fortsätter arbetet med att löpande analysera behovet av åtgärder och följer utvecklingen noga. Regeringen har under pandemin kontinuerligt visat att den är beredd att fatta de beslut som krävs.

Stockholm den 28 maj 2021

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.