Kompetensen i LSS-boenden

Skriftlig fråga 2020/21:2917 av Ulrika Heindorff (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-19
Överlämnad
2021-05-20
Anmäld
2021-05-21
Svarsdatum
2021-05-26
Sista svarsdatum
2021-05-26
Besvarad
2021-05-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I slutet av mars 2021 publicerades Socialstyrelsens rapport Kompetens i LSS-boenden. Socialstyrelsen konstaterar att det finns brister hos personalen när det gäller kunskap om regelverket, inklusive LSS. Mer än en tredjedel av LSS-verksamheterna i Socialstyrelsens enkät svarar att ingen eller ungefär hälften av personalen har denna kunskap. Kompetensen brister även när det gäller elementär kunskap om kommunikation och alternativa kommunikationssätt, innebörden av olika funktionsnedsättningar och dess konsekvenser samt bemötande.

En granskning av IVO visar att brister i personalens kompetens är en vanlig orsak till att otillåtna tvångs- och begränsningsåtgärder används. Detta kan röra sig om fasthållning, nedläggning och inlåsning. Socialstyrelsens kartläggning visar att det finns ett stort behov av att höja kompetensen hos personal på LSS-boenden. Kartläggningen visar att endast 38 procent av de tillsvidareanställda på LSS-boenden för barn och unga har grundutbildning inom vård och omsorg från gymnasiet eller Komvux. På boenden för vuxna är andelen 64 procent. Ännu färre, cirka 8 procent, av de tillsvidareanställda på boenden för barn eller ungdomar har gått barn- och fritidsprogrammet. Detta trots att Socialstyrelsen rekommenderar att LSS-personal har kompetens motsvarande någon av dessa utbildningar. Samtidigt kan arbetet på LSS-boenden kräva kompetens utöver grundutbildning.

I dessa siffror kan man inte läsa ut om de som har rätt grundutbildning har kompetens inom just funktionsnedsättning. Siffrorna som presenteras ovan kan således vara ännu lägre vad gäller att ha rätt kompetens. Att kompetensen är så låg inom LSS-boenden kan inte vara acceptabelt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder kommer ministern och regeringen att vidta för att höja kompetensen inom LSS-boenden?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2917 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:2917 av Ulrika Heindorff (M)
Kompetensen i LSS-boenden

Ulrika Heindorff har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen kommer att vidta för att höja kompetensen i LSS-boenden.

Jag vill börja med att betona att personer med funktionsnedsättning som bor i något av landets LSS-boenden ska känna trygghet och frihet, och för mig betyder det att verksamheter i LSS ska vara grundad på respekt för den enskildes självbestämmanderätt och integritet. Lagen är tydlig i detta hänseende. I LSS framgår även att det ska finnas den personal som behövs för att ett gott stöd och en god service och omvårdnad ska kunna ges. I Socialstyrelsens allmänna råd finns rekommendationer om vilka kunskaper och förmågor motsvarande gymnasienivå som personal minst bör ha för att kunna arbeta i verksamheter enligt LSS.

För att få en nationell bild av situationen vad gäller kompetensen vid landets LSS-boenden gav regeringen i regleringsbrevet för år 2020 Socialstyrelsen i uppdrag att göra en kartläggning och analys. Socialstyrelsen redovisade uppdraget i mars 2021 genom rapporten Kompetens i LSS-boenden.

Socialstyrelsens bedömning är att det finns behov av att höja kompetensen hos personalen på LSS-boenden inom flera områden. Socialstyrelsen lämnade också ett antal förslag på åtgärder vilka nu bereds inom Regeringskansliet.

Stockholm den 26 maj 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.