Falska identiteter

Skriftlig fråga 2020/21:2935 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-21
Överlämnad
2021-05-24
Anmäld
2021-05-25
Svarsdatum
2021-06-02
Sista svarsdatum
2021-06-02
Besvarad
2021-06-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I början av april grep Säkerhetspolisen en man och en kvinna i en Stockholmsförort, misstänkta för stämpling till terroristbrott. Sedan dess har förundersökningen mot paret, som nekar till brott, fortsatt och allt fler detaljer klarnat. Detta rapporterar SVT.

Enligt vice chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål har de andra medborgarskap och helt andra identitetsuppgifter än de uppgett för myndigheterna. Varken de uppgifter de angett till Migrationsverket om ålder eller medborgarskap stämmer, enligt Säkerhetspolisens utredning. 

Vice chefsåklagaren vid riksenheten för säkerhetsmål säger vidare att de lyckats gå under radarn och nu helt plötsligt är tio år äldre och har helt andra namn.

De misstänks nu för att på något sätt vara delaktiga i en planering av att utföra en våldshandling eller allmänfarlig handling som kan bedömas utgöra terroristbrott i Sverige.

Att svenska myndigheter har så dålig kontroll över vilka som släpps in i landet och tillåts vistas här är ytterst anmärkningsvärt och utgör en direkt fara för svenska folket och vårt samhällssystem.

Av denna anledning vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att myndigheterna ska ha bättre kontroll över vilka de tillåter uppehålla sig i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2935 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)


Svar på fråga 2020/21:2935 av Björn Söder (SD)
Falska identiteter

Björn Söder har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att myndigheterna ska ha bättre kontroll över vilka de tillåter uppehålla sig i Sverige.

Björn Söder tar i sin fråga upp ett enskilt ärende. Jag kan som statsråd inte uttala mig om hur en myndighet eller domstol hanterar sådana.

Jag vill däremot framhålla att alla myndigheter ansvarar för att bedriva ett systematiskt säkerhetsskyddsarbete och att identifiera risker, hot och sårbarheter i den egna verksamheten. Det är Migrationsverket som ansvarar för att säkerställa att uppehållstillstånd inte beviljas till personer som medvetet lämnat felaktiga uppgifter.

Att veta vem som finns i landet är viktigt ur ett säkerhetsperspektiv. Regeringen har därför vidtagit åtgärder för att förbättra myndigheternas möjligheter att identifiera personer som vistas i Sverige utan tillstånd. Den 1 juli 2021 träder ny lagstiftning i kraft som bl.a. innebär att det blir möjligt att fotografera och, förutsatt att personen har fyllt 14 år, ta fingeravtryck vid inre utlänningskontroller. Om det visar sig att personen inte har rätt att vistas i Sverige ska uppgifterna kunna lagras i ett register för framtida jämförelser.

Det kan även nämnas att Migrationsverket vidtar kontinuerliga kvalitetsuppföljningar för att säkerställa att korrekta bedömningar görs när ansökningar prövas. Myndigheten har också en särskild utredningsfunktion som bland annat kan bistå med stöd och vidta fördjupade utredningar i de fall det finns indikationer på att en person medvetet lämnat felaktiga uppgifter till grund för sin ansökan. Säkerhetspolisen och Migrationsverket har dessutom ett nära samarbete, vilket skapar ett tryggare system för upptäckt av personer som anses utgöra en säkerhetsrisk.

Därutöver vidtas åtgärder på EU-nivå som kommer att medföra att kontrollen över vilka personer som passerar de yttre gränserna förbättras väsentligt, bl.a. genom ett nytt in- och utresesystem, ett nytt system för reseuppgifter och resetillstånd och ett utökat och mer effektivt användande av Schengens informationssystem (SIS).

Regeringen fortsätter att följa dessa frågor noggrant.

Stockholm den 2 juni 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.