Indragning av statsbidrag

Skriftlig fråga 2020/21:297 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-23
Överlämnad
2020-10-27
Anmäld
2020-11-03
Svarsdatum
2020-11-04
Sista svarsdatum
2020-11-04
Besvarad
2020-11-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sedan i våras har regeringen i sina allmänna råd uppmanat allmänheten att minska sina resor med kollektivtrafik, vilket har lett till att många turer, främst på landsbygden, har körts tomma eller bara med någon enstaka passagerare. Skånetrafiken, som har lidit enorma intäktsförluster under pandemin, har valt att tillfälligt dra in dessa turer. Detta för att spara både pengar och miljö.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth har uttalat att regioner som har minskat antalet tomma bussturer ska straffas genom att statsbidraget ska tas bort.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Är det ministerns ställningstagande att statsbidraget bör dras in, och på vilka grunder bygger ministern i så fall sitt ställningstagande?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:297 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Svar på fråga 2020/21:296 av Boriana Åberg (M)
Indraget statsbidrag och fråga 2020/21:297 av Boriana Åberg (M) Indragning av statsbidrag

Boriana Åberg har frågat mig om jag verkar för att statsbidraget ska dras in för regioner som har minskat antalet tomma bussturer samt om det är mitt ställningstagande att statsbidraget bör dras in, och på vilka grunder detta i så fall bygger på.

Den pågående pandemin ställer stora krav på att kollektivtrafiken bedrivs på ett säkert sätt för att undvika smittspridning. Turtäthet och kapacitet behöver upprätthållas i den omfattning som krävs för att minska risken för trängsel. Som en följd av de av Folkhälsomyndigheten utfärdade allmänna råden har resandet med kollektivtrafiken minskat vilket medfört minskade intäkter för de regionala kollektivtrafikmyndigheterna.

Ansvaret för finansiering av lokal och regional kollektivtrafik vilar på kommuner och regioner. Pandemin utgör emellertid en exceptionell ansträngning för ekonomin i den kommunala sektorn. Därför har riksdagen efter regeringens förslag tillfört 26 miljarder kronor i generella statsbidrag till kommuner och regioner under 2020, varav 12,5 miljarder kronor föreslås som ett permanent tillskott. För 2021 har regeringen föreslagit ytterligare 10 miljarder kronor i tillskott till regioner och kommuner. Detta är medel som står till buds för att användas för bland annat åtgärder som kan minska risken för smittspridning i kollektivtrafiken.

För att möjliggöra upprätthållandet av ett tillräckligt utbud av kollektivtrafik har riksdagen efter regeringens förslag därutöver tillfört ett riktat stöd till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna på 3 miljarder kronor för 2020. Syftet med ersättningen är att kollektivtrafiken ska kunna upprätthållas i sådan omfattning att trängsel och därmed ökad smittspridning undviks. Ersättning ges för minskade biljettintäkter till följd av utbrottet av covid-19. För 2021 har regeringen föreslagit ytterligare 2 miljarder kronor för samma ändamål.

Regeringen kommer vara noga med att de skattemedel som i budgeten avsätts för minskade biljettintäkter under coronapandemin kommer ut i verksamheterna. Det är viktigt för att bidra till upprätthållande av trafik i en omfattning som kan motverka smittspridning ombord.

Stockholm den 4 november 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.