Flygtrafik från Belarus

Skriftlig fråga 2020/21:2986 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-05-25
Överlämnad
2021-05-26
Anmäld
2021-05-27
Sista svarsdatum
2021-06-02
Svarsdatum
2021-06-09
Besvarad
2021-06-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Under tisdagen enades EU:s stats- och regeringschefer om att stoppa alla belarusiska flygplan från att landa på EU:s flygplatser.

Till TT sa statsminister Stefan Löfven:

Det är väldigt positivt att vi så snabbt kunde enas kring tydliga och resoluta åtgärder från EU:s sida, helt i linje med mina krav från svensk sida. Det här var ett oacceptabelt agerande från Belarus sida och det är viktigt att ett sådant möts med kraftfulla och omedelbara konsekvenser.

På onsdagsmorgonen sa statsministern vid en pressträff:

Vi uppmanar EU-länder att stoppa flygningar i belarusiskt luftrum och förhindra flygbolag från Belarus att landa på europeiska flygplatser.

Trots beskedet från statsministern om kraftfulla och omedelbara konsekvenser för Belarus landade, enligt Svenska Dagbladet, under förmiddagen i dag ett flygplan från Belavia – Belarus statsägda flygbolag – på Arlanda flygplats i Stockholm.

Enligt Swedavia landade flygplanet klockan 09:39, elva minuter före utsatt tid, och lyfte därefter för att flyga tillbaka till Minsk en timme senare.

Swedavia uppger i sitt flygtrafikschema att flygplanet från Belavia kommer att fortsätta trafikera Arlanda som vanligt de kommande dygnen.

Monica Näslund på Transportstyrelsens presstjänst säger till Svenska Dagbladet att anledningen till att flygplan från Belarus fortsätter att lyfta och landa på Arlanda är att inget formellt beslut ännu fattats om att stoppa flygningarna.

Av denna anledning vill jag fråga statsminister Stefan Löfven:

 

Vilka åtgärder kommer statsministern att vidta inom regeringen för att se till att, av statsministern, fattade beslut under möten med Europeiska rådet genomförs?​

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2986 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2021/08086 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2986 av Björn Söder (SD)

Flygtrafik från Belarus –

Björn Söder har frågat statsministern vilka åtgärder han kommer att vidta inom regeringen för att se till att, av statsministern, fattade beslut under möten med Europeiska rådet genomförs. Frågan har överlämnats till mig.

Europeiska rådet uppmanar i sina slutsatser från den 24 maj rådet att vidta nödvändiga åtgärder för att förbjuda överflygningar över EU:s luftrum av belarusiska flygbolag och förhindra att flygningar som genomförs av dessa flygbolag får tillträde till EU:s flygplatser.

Flera medlemsstater har agerat med anledning av flygincidenten. I Sverige har Transportstyrelsen den 25 maj fattat beslut om att tillfälligt återkalla trafiktillståndet för belarusiska flygbolaget Belavia. Transportstyrelsen har också uppmanat svenska flygbolag att ta hänsyn till den osäkra situationen och att överväga att undvika att flyga i belarusiskt luftrum.

Den artikel i SvD som Björn Söder hänvisar till i sin fråga beskriver sannolikt situationen den 25 maj. Enligt pressmeddelande från Belavia har bolaget ställt in alla flygningar till Stockholm från och med den 26 maj med anledning av indraget trafiktillstånd.

För att flygförbudet gällande belarusiska flygbolag ska genomföras i hela EU har EU den 4 juni antagit ett rådsbeslut och en förordning som reglerar genomförandet av förbudet. Transportstyrelsen har efter det utfärdat ett meddelande till luftfartens aktörer med information om förbudet. Arbete för att genomföra också de övriga delarna av Europeiska rådets slutsatser, inklusive utökade sanktioner, pågår för närvarande inom EU.

EU:s reaktion efter flygincidenten i Belarus den 23 maj är ett konkret exempel på EU:s enade, snabba och resoluta agerande och kraft när internationella normer och regler utmanas. Sverige agerar aktivt för fortsatt skyndsam implementering av slutsatserna.

Stockholm den 9 juni 2021

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.