Till innehåll på sidan

Statsstöd till rikstäckande handikapporganisationer

Skriftlig fråga 2020/21:2991 av Maj Karlsson (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-26
Överlämnad
2021-05-26
Anmäld
2021-05-27
Svarsdatum
2021-06-02
Sista svarsdatum
2021-06-02
Besvarad
2021-06-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

För att kunna beviljas stöd från Socialstyrelsen förutsätts bland annat att en förening har minst 500 medlemmar och bedriver lokalt förankrad föreningsverksamhet i minst tio län och att lokalt förankrat föreningsarbete förutsätter minst 10 medlemmar i den lokala föreningen.

Vissa handikapporganisationer som organiseras av personer med intellektuella funktionsnedsättningar är av principiella skäl självorganiserade, vilket innebär att förtroendevalda på alla nivåer inom organisationen har egna, ofta mycket omfattande, intellektuella funktionsnedsättningar.

En direkt följd av att målgruppen valt att vara självorganiserade, i stället för att vara beroende av till exempel föräldrar och personal, är att lokalföreningarna behöver mycket stöd från förbundskontoret för att alls kunna fungera. I vissa föreningar har exempelvis samtliga styrelseledamöter förvaltare och är därmed juridiskt förhindrade att sköta föreningens ekonomi. I några föreningar har samtliga ledamöter så omfattande läs- och skrivsvårigheter att de inte själva kan skriva protokoll. En del medlemmar saknar även förutsättningar att använda sig av digitala mötesrum och kan inte på samma sätt som andra resa längre sträckor. 

Till följd av medlemmarnas särskilda förutsättningar har vissa organisationer alltid haft svårt att organisera målgruppen utanför storstadsregionerna. Kombinationen av avfolkning och funktionsnedsättningsrelaterade organiseringshinder har i praktiken omöjliggjort självorganisering för målgruppen, men som en direkt följd av pandemin då stödfunktioner via till exempel förbundskontor varit förhindrade att åka ut till föreningarna och ge dem det nödvändiga stödet, har ett flertal föreningar fått upphöra med sin verksamhet, även om medlemmar kvarstår i riksföreningen.

Det har förekommit förslag om att modernisera villkoren för statsstöd så att det i stället ska krävas minst 1 000 medlemmar som bedriver lokalt förankrat föreningsarbete i minst fem län. Flera organisationer skulle gärna i första hand se en övergång till de föreslagna villkoren så snabbt som möjligt och i andra hand få lättnader vid ansökan till Socialstyrelsen om statsstöd inför 2022 av hänsyn till pandemin.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad avser ministern att göra för att underlätta och förbättra möjligheterna för dessa organisationer?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2991 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:2991 av Maj Karlsson (V)
Statsstöd till rikstäckande handikapporganisationer

Maj Karlsson har frågat mig vad jag avser att göra för att underlätta och förbättra möjligheterna för handikapporganisationer som organiseras av personer med intellektuella funktionsnedsättningar.

Statsbidraget till handikapporganisationerna regleras i förordning (2000:7) om statsbidrag till handikapporganisationer. I förordningen ställs bland annat krav på att organisationerna ska ha minst 500 medlemmar samt att de ska ha en riksomfattande organisation med ett lokalt eller regionalt förankrat föreningsliv i minst tio län. Dessa krav är viktiga för att stödet ska gå till verksamheter som har en geografisk spridning och som har möjlighet att även verka på lokal nivå. Samtidigt är det viktigt att möjligheten att ge stöd inte är utformat så att det drabbar personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Enligt förordningen kan undantag från exempelvis kravet på geografisk spridning göras, om det finns synnerliga skäl för detta.

Socialstyrelsen, som administrerar statsbidraget, har under året haft dialog med organisationerna för att bland annat underlätta den praktiska hanteringen av statsbidraget, med anledning av pandemin.

Mot denna bakgrund ser jag inte att det i dagsläget finns behov av att förändra regelverket kring organisationsstödet. Jag kommer dock att följa frågan noggrant.

Stockholm den 2 juni 2021

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.