Till innehåll på sidan

Efterlevnad av regelverk vid fiberinstallationer

Skriftlig fråga 2020/21:301 av Martina Johansson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-27
Överlämnad
2020-10-28
Anmäld
2020-11-03
Svarsdatum
2020-11-04
Sista svarsdatum
2020-11-04
Besvarad
2020-11-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Framtidens kommunikation sker genom bredband. Utbyggnaden har gått mycket fortare de senaste åren, och pandemin som just nu pågår gör att efterfrågan kommer öka ytterligare för att klara studier och arbete på distans. 

Framtiden kommer även att erbjuda fler välfärdstjänster via bredband, där många redan i dag har trygghetslarm och av det skälet är beroende av att bredbandet ständigt är i funktion. I det fall en kabel grävs av kan det vara fara för hälsa om det inte snabbt åtgärdas så att trygghetslarmet åter är i funktion. 

Det finns ett regelverk som reglerar hur djupt fibern ska förläggas för att minska risken för att kablar grävs av och orsakar avbrott. Men trots det sker det i dag avbrott i leveransen av it-tjänster på grund av att kablar har gått sönder i samband med grävarbeten. Om detta har ministern fått frågor tidigare och har efter en fråga från Anders Åkesson och Centerpartiet bekräftat att det finns behov av någon form av avbrottsersättning. 

Många av de fiberinstallationer som sker utanför de större samhällena sker med hjälp av statliga bidrag. Dessa bidrag är många gånger nödvändiga för att installationerna ska ske. 

Det ska inte vara möjligt att gräva av en kabel i samband med att åkern ska plöjas, då det finns krav på hur djupt den ska förläggas, men just det hände utanför Flen i Södermanlands län, och efter tio dagar är det fortfarande inte åtgärdat. 

Som en konsekvens av att vi med allmänna medel medfinansierar så att bredbandet kommer fler till del måste staten kunna ställa krav på arbetet så att bredbandet är nedgrävt enligt det regelverk som finns samt att det tillhandahåller den tillgänglighet (24/7) som behövs för att vi ska kunna känna oss trygga med att ha välfärdstjänster i nätet, till exempel trygghetslarm. 

Som tidigare nämnts behövs incitament för leverantörerna att åtgärda fel snabbt.

Men det behövs även en uppföljning av om och hur företagen lever upp till de regelverk som finns för kabelförläggning. Det behövs även en översyn av möjligheterna för staten att återkräva statsbidrag om det visar sig att leverantören har tagit emot bidrag men inte följt regelverket.

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman är:

 

Med den kunskap vi har i dag om att regelverk inte alltid följs när fiber grävs ned och att det även sker när det är statliga bidrag inblandade, avser statsrådet att se över hur fiberinstallatörer lever upp till gällande regler och om det behövs någon form av sanktioner när samma företag har tagit emot statliga medel för utbyggnaden?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:301 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2020/21:301 av Martina Johansson (C)
Efterlevnad av regelverk vid fiberinstallationer

Martina Johansson har frågat mig om jag avser att se över hur fiberinstallatörer lever upp till gällande regler och om det behövs någon form av sanktioner när samma företag har tagit emot statliga medel för fiberutbyggnaden.

Enligt lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation är det i första hand den som tillhandahåller allmänna kommunikationsnät eller allmänt tillgängliga kommunikationstjänster som ansvarar för att dessa fungerar och är driftssäkra. Post- och telestyrelsen (PTS) är tillsynsmyndighet och har utfärdat föreskrifter på området. Det finns krav på att tillhandahållarna ska ha tillgänglig reservkraft vid strömavbrott. Tillhandahållarna är även skyldiga att rapportera störningar och avbrott av betydande omfattning till PTS. Rapporteringen kan leda till att PTS inleder tillsyn.

För att få bredbandsstöd beviljat krävs enligt PTS föreskrifter att den som söker uppfyller krav på att infrastrukturen ska vara robust och driftssäker. Bl.a. framgår av 8 § förordningen (2020:266) om statligt stöd för utbyggnad av bredbandsinfrastruktur att stöd inte får lämnas för åtgärder som bl.a. kan antas orsaka skada för allmän säkerhet, totalförsvaret eller Sveriges säkerhet i övrigt. Dessa krav innebär bl.a. att aktören ifråga följer anvisningarna i vägledning som utvecklats av branschen, t.ex. ’Robust fiber’ vid utbyggnad av fiber.

När det gäller sanktioner, pågår för närvarande ett arbete inom Regeringskansliet för att genomföra direktiv (EU) 2018/1972 av den11 december 2018 om rättande av en europeisk kodex för elektronisk kommunikation. Direktivet ger möjlighet att införa sanktionsavgifter om reglerna kring säkerhet inte efterlevs. Enligt ett förslag till en ny lag om elektronisk kommunikation föreslås att sanktionsavgifter införs för överträdelser av de krav som ställs om exempelvis säkerhetsåtgärder, rapportering av säkerhetsincidenter och integritetsincidenter etc. Förslaget har remissbehandlats och bereds nu inom Regeringskansliet.

Stockholm den 4 november 2020

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.