Till innehåll på sidan

Fortsatt tillgång till säker och passande ammunition för jägare och sportskyttar

Skriftlig fråga 2020/21:3011 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-27
Överlämnad
2021-05-28
Anmäld
2021-05-31
Svarsdatum
2021-06-09
Sista svarsdatum
2021-06-09
Besvarad
2021-06-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Ett totalförbud mot bly i all ammunition förbereds i nuläget av Echa. Syftet med förbudet är att minska förekomsten av bly i miljön. Sverige har dock redan ett bra förbud. Det har tidigare utretts noggrant, på vetenskaplig grund.

År 2020 var det enligt statistiken 61 136 viltolyckor i Sverige. Många av viltolyckorna innebär att eftersöksjägare måste ge sig ut, oavsett tid på dygnet, och ofta måste skadade djur avlivas. Utöver dessa viltolyckor finns också skyddsjägare som behöver ta hand om djur som ibland förirrat sig in på tätbebyggda gator och torg. Då kallas skyddsjägare in om inte polisen själva agerar, och arbetet kan resultera i snabb avlivning för att säkerställa tryggheten för allmänheten. I alla dessa fall är det av största vikt att man får använda träffsäker ammunition som också tillgodoser Sveriges krav på kulans vikt och på hastigheten som utgör anslagsenergin mot djuret. Det vill säga att djuret ska avlivas på ett så snabbt och smärtfritt sätt som möjligt.

Om ett totalförbud skulle träda i kraft kommer det att få förödande konsekvenser, inte bara för Sveriges jägare och skyttar utan säkerligen också för flera yrkesgrupper som använder blyammunition. I exempelvis polisens, tullens och militärens tjänstevapen används blyammunition. Och vi ska inte heller glömma våra viktiga eftersöksjägare, som behöver avliva djur med omedelbar verkan. När man ska jaga ska det göras utan onödigt lidande för villebrådet. Det är god jaktetik. Då behövs ammunition som resulterar i ögonblicklig död.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Hur ämnar ministern verka för att landets jägare, sportskyttar och yrkesgrupper ska ha tillgång till säker och passande ammunition?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3011 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)


Svar på fråga 2020/21:3011 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Fortsatt tillgång till säker och passande ammunition för jägare och sportskyttar och svar på fråga 2020/21:3019 av Sten Bergheden (M) Blyförbud i ammunition

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig om hur jag ska se till att Sveriges jägare, sportskyttar och yrkesgrupper ska ha tillgång till säker och passande ammunition.

Sten Bergheden har frågat mig om vilka åtgärder jag tänker vidta så att ett utökat blyförbud i EU inte ska drabba Sveriges jägare och skyttar.

I dagsläget pågår det inte några förhandlingar och det finns inga beslut tagna om att införa ett utökat förbud mot bly i ammunition. Det som pågår nu är ett offentligt samråd om Europeiska kemikaliemyndighetens (Echa) förslag till ett utökat förbud av bly i ammunition och i vissa fiskeredskap. Samrådet är öppet till den 24 september i år. Samrådet är öppet för alla. Information om samrådet finns på Echas webbplats.

Echa anser i den omfattande riskbedömning som ligger till grund för förslaget om ett utökat blyförbud i ammunition att användningen av blyammunition medför en oacceptabel risk för den vilda faunan, kreatursbesättningar, miljön och människors hälsa och att risken behöver hanteras på EU-nivå. Militär användning av blyammunition, tillsammans med annan icke-civil användning av blyammunition, t.ex. av polis- och tullstyrkor, ingår inte i det förslag till förbud som Echa har tagit fram. Echa har i sin analys av alternativ funnit att det i dag finns fullgoda alternativ till blyammunition tillgängliga på EU-marknaden, såsom ammunition av stål eller vismut. Användningen av dessa alternativ innebär mindre risk för människors hälsa och miljön.

Det finns många starka och vetenskapliga argument för varför användningen av bly behöver fasas ut. Bly är ett av de giftigaste ämnen mänskligheten känner till. Bly påverkar nervsystemet och hjärnans utveckling och leder till lägre intelligens, och är särskilt skadligt för ofödda barn och under de första levnadsåren. Effekterna uppstår redan vid extremt låga doser och all exponering, hur liten den än är, bedöms leda till skadliga effekter.

Stockholm den 9 juni 2021

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.