Elpriserna

Skriftlig fråga 2020/21:3025 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-27
Överlämnad
2021-05-28
Anmäld
2021-05-31
Svarsdatum
2021-06-09
Sista svarsdatum
2021-06-09
Besvarad
2021-06-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Den 27 maj låg elpriset i Sydsverige på 72 öre per kilowattimme. Försommaren 2021 handlar det således om en lika hög nivå som mitt under vintermånaden februari. Samtidigt är prisdifferensen i förhållande till kunder i de norra delarna av landet påtaglig.

Skillnaderna är kännbara och går ut över såväl jobb som konsumenternas plånböcker. Det är en strukturell olikhet som existerat en längre tid och som påtalats av näringslivet, enskilda och intresseorganisationer som Sydsvenska Industri- och Handelskammaren. Trots olika former av gjorda utfästelser sker inget påtagligt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet att i närtid vidta några åtgärder med anledning av de höga elpriserna i Sydsverige och den faktiska prisdifferens som finns gentemot de norra delarna av landet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3025 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)


Svar på fråga 2020/21:3025 av Hans Wallmark (M)
Elpriserna

Hans Wallmark har frågat mig om jag i närtid avser att vidta några åtgärder med anledning av de höga elpriserna i Sydsverige och den faktiska prisdifferens som finns gentemot de norra delarna av landet.

En trygg energiförsörjning med hög leveranssäkerhet, låg miljöpåverkan och el till konkurrenskraftiga priser är en grundläggande förutsättning för ett modernt och väl fungerande samhälle och för att Sverige ska klara klimatomställning med ökad elektrifiering. Sveriges är, och bedöms även fortsättningsvis vara, nettoexportör av el med mycket låga utsläpp av koldioxid. Det innebär att det på årsbasis finns gott om el och till lägre priser jämfört mot närliggande länder. Det är glädjande att Sveriges medelstora och stora företag har bland de lägsta elkostnaderna i hela EU.

Det uppstår emellanåt prisskillnader mellan olika elområden i Sverige, vilket i grunden inte behöver vara fel. Ett elsystem helt fritt från nätbegränsningar under årets alla timmar skulle bli väldigt kostsamt. Vissa prisskillnader är därmed en del av en välfungerande och effektiv elmarknad. Det är däremot viktigt att skapa förståelse för vad som skapar dessa skillnader och hur ofta de uppkommer. Stora eller ofta återkommande prisskillnader indikerar att det finns begräsningar i transmissionsnätet som behöver åtgärdas. Sydvästlänken kommer förbättra elöverföringen i södra Sverige. Tyvärr har projektet kantrats av förseningar, vilket är mycket olyckligt. Regeringen har därför uppdragit åt Statskontoret att granska och analysera vad som har orsakat förseningarna i syfte att kunna dra lärdomar av detta inför kommande viktiga projekt. Exempelvis behöver transmissionsnätet byggas ut eller förstärkas skyndsamt för att på ett effektivt sätt kunna utnyttja systemets produktionsresurser.

För att komma tillrätta med vissa begränsningar i elnäten planerar Affärsverket svenska kraftnät för omfattande förstärkningar av transmissionsnätet och närmare tredubblar sina nätinvesteringar under den kommande treårsperioden. I det kortare perspektivet genomför de även åtgärder och investeringar i stationer för att optimera kraftöverföringen i befintliga ledningar. En konsekvens av detta, allt annat lika, är att prisskillnaderna inom landet bör minska.

Stockholm den 9 juni 2021

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.